Anyai D-vitamin szint és az utódok elhízása: összefüggések

Bevezetés

A tudomány egyre több olyan anyagcsere-folyamatot talál, amelyek működésében ismertté vált a D-vitamin kiemelkedő szerepe. Az alacsony D-vitamin-szinttel összefüggésbe hozható a csökkent glükózintolerancia, inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma is.

Orvosi körökben felvetődött a D-vitamin-hiány és az elhízás közötti összefüggés mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében, ezért Southamptonban specifikus kutatást kezdeményeztek ennek kivizsgálására. A D-vitamin-hiány gyakori jelenség az Egyesült Királyságban, és a legnagyobb aggodalmat az váltja ki, hogy minden 3. fiatal nő alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezik. Feltételezhető, hogy a várandósságuk idején is hasonló értékekkel számolhatunk.

D-vitamin jelentősége a kismamáknál

A vizsgálat

Háttere: Az alacsony D-vitamin-szint és az elhízás között összefüggés van, azonban a terhesség alatti D-vitamin-hiány utódokra gyakorolt hatása kevésbé ismert.

Célja: A vizsgálat célja azt felmérni, hogy az anya D-vitamin-szintje hogyan befolyásolja az utódok testzsírszázalékát, azaz elhízásra való hajlamát.

Megvalósítás: 977 várandós nőt, majd gyermekét vizsgálták meg. A várandósság 34. hetében a kismamák 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] szintjét jegyezték fel, az utódok testzsír-százalékát pedig a szülést követő 3 héten belül, majd 4 és 6 éves korukban mérték.

A vizsgálat eredménye

Az alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkező édesanyák gyermekeinél  alacsonyabb zsírtömeget mértek újszülöttkorban, viszont magasabbat 4 és 6 éves korban.

Konklúzió

Az alacsonyabb anyai D-vitamin-szint és az utódok zsírtömege közötti differencia között feltételezhető összefüggés. Bár ezen eredmény további igazolást igényel, egyre növekszik a valószínűsége, hogy a D-vitamin szerepet játszik az elhízás kialakulásában.

A kutatást teljes terjedelmében megtalálja ITT!

 

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!