Hozzátáplálás és tejalapú táplálás: anyatej, tápszer, tej

Az élet első 1000 napjában a külső környezeti hatások, azon belül is a táplálás kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen olyan felnőttkori betegségeket lehet megelőzni a helyes táplálással, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Van néhány aranyszabály, amit érdemes tudnod kisbabád táplálásával kapcsolatban. Összefoglaltuk őket alább!

Anyatej, tápszer, gyerekital, tehéntej, folyékony tejalapú táplálás: mit és mikor adjunk a babának?

A babának rendkívül fontos a folyékony, tejalapú táplálás egészen 3 éves korig

A folyékony tejalapú táplálás, azaz az anyatej, annak hiányában tápszer (majd 1 éves kor felett junior gyerekitalok) adása elengedhetetlen a kisbaba megfelelő fejlődése és optimális tápanyag-ellátottsága szempontjából. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első 6 hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás a legtökéletesebb a baba számára, hiszen az anyatejben megtalálható minden olyan tápanyag és vitamin, amely hozzájárul a baba fejlődéséhez. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag mégsem áll rendelkezésre elegendő anyatej, akkor sem szabad teljesen felhagyni a folyékony, tejalapú táplálással! Ez esetben fontos egyeztetni a háziorvossal, és kiválasztani a baba szükségleteinek megfelelő tápszert, mellyel 12 hónapos korig biztosítható a baba folyékony, tejalapú táplálása.

A hozzátáplálás időszaka = a folyékony, tejalapú táplálás vége?

Féléves kortól a kicsi megnövekedett energiaszükségletét már nem tudja önmagában az anyatej kielégíteni, ezért ekkor javasolt a hozzátáplálás megkezdése. Hat hónapos kortól a baba szervezete már igényli az új tápanyagokat, így fokozatosan egy-kettő, majd több étkezést javasolt kiváltani szilárd ételek bevezetésével. A kulcsszó azonban a türelem és a mértékletesség! (5 legnagyobb hiba, amit hozzátáplálásnál elkövethetsz) Számos anyuka abba a hibába esik, hogy az anyatejes táplálást túl hamar – és teljesen – kiváltja a szilárd ételek adásával (különösen, ha nem áll rendelkezésre elegendő anyatej.) Pedig, ahhoz, hogy elkerüljük a baba emésztésének felborulását, 6 hónapos kor felett is naponta legalább 500 ml folyékony, tejalapú táplálékra van szükség egészen 3 éves korig. Emellett természetesen a baba nyugodtan ehet már gyümölcs-, zöldségpüréket, később pedig akár már húsokat és tejtermékeket (pl. joghurtot, túrót, tejfölt) is.

A tehéntej várhat

Régi hagyományokból kiindulva egy másik gyakran előforduló hiba, hogy amennyiben nincs elegendő anyatej, idejekorán tehéntejet adnak a babának. A hazai szakmai ajánlás szerint tehéntejet ne adjunk 1 éves kor alatt, mert a kisgyermekek szükségleteihez képest magas nátrium- és fehérjetartalma megterheli a baba még fejlődésben lévő emésztőrendszerét. Haspuffadást, hasmenést vagy akár véres székletürítést okozhat1, magas ásványianyag-tartalma pedig fokozottan terheli a vesét. Számos szakértő szerint 3 éves korig érdemes várni a bevezetésével.

Milyen lehetőségeink vannak egyéves kor felett?

Mivel egyéves kor felett a kisgyermekeknek speciális tápanyag-szükségletük van, ezért étrendjüket is úgy érdemes felépíteni, hogy koncentráltabban kapjanak minél több vitamint és ásványi anyagot. Emiatt nem javasolt ugyanazt enniük, mint a család felnőtt tagjai, hiszen a túl sok só, cukor és fűszer megterhelné emésztőrendszerüket. Jó választás lehet viszont az 1-3 éves korosztály speciális igényei szerint kialakított tejalapú, junior gyerekitalok adása, melyek segítséget jelenthetnek a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlásában.

Ha tetszett a cikkünk, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden szoptatással és folyékony, tejalapú táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Forrás:

1 A. KC Leung – R. S. Sauve: Whole cow’s milk in infancy, 2003

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!