Aranyszabály 5: 1 éves kor felett sem „mini felnőtt”

A legfrissebb hazai, iparági kutatás szerint minden harmadik 1-3 éves baba már ugyanazt eszi, mint a szülei1 – ugyanúgy sózva, cukrozva és fűszerezve. Pedig az első 1000 nap során – amelybe még az második életév is beletartozik – helyes táplálással olyan felnőttkori betegségeket előzhetünk meg, mint például az elhízás és a cukorbetegség.

Hogyan tér el a kisgyermekek tápanyagszükséglete a felnőttekétől?

Az egyéves gyermekeknek még speciális vitamin- és ásványianyag-szükségleteik vannak, ezért is nem ajánlott, hogy teljesen ugyanazt egyék, mint a szüleik. Ugyanis testsúlykilogrammokra vetítve akár hétszer annyi tápanyagra is szükségük lehet, mint egy felnőttnek2. Különösen fontos odafigyelni egyéves kor felett a megfelelő D-vitamin- és vaspótlásra, hiszen e vitamin nagymértékben hozzájárul a gyermek immunrendszerének normál működéséhez, míg a vas támogatja a kognitív képességek (pl. tanulás, memória, problémamegoldó képesség) fejlődését.

Hogyan fejlődik a baba az első három évben?

Az ember egész élete során nem növekszik és fejlődik olyan ütemben és annyira intenzíven, mint az első 1000 nap során. Az első három évben a gyermek súlya ötszörösére, a magassága kétszeresére növekszik, agyszövete pedig mindennap 1 grammal gyarapodik. Ezért rendkívül fontos, hogy ezt az óriási fejlődést a helyes táplálással mindvégig támogassuk!

A tehéntej fogyasztása egyéves kor alatt semmiképp nem javasolt, mert magas fehérjetartalma megterhelő lehet a baba emésztőrendszerének és a veséknek. Számos szakember 1-3 éves kor között előnyösebbnek tartja az életkor speciális tápanyagigényei szerint kialakított junior gyerekitalok fogyasztását, melyek hozzájárulnak a gyermekek vitamin- és ásványianyag-szükségletének fedezéséhez, és a legfrissebb kutatás szerint napi, rendszeres fogyasztásukkal 78%-kal csökkenthető a D-vitamin-hiány, 58%-kal pedig a vashiány  kialakulásának kockázata3. (Ajánlott mennyiség: 2×250 ml/nap.)

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, MDOSZ – TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

2 Energy – EFSA 2013; Protein- EFSA 2012, Micronutrients- Nordic Nutrition Recommendations 2012

3 Marjolijn D. Akkermans et al.: A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. AJCN. 4. Jan. 2017

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!