Aranyszabály 3: A baba legjobb tápláléka az anyatej

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csecsemők hat hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást javasol, hiszen a szoptatás a kisbaba legegészségesebb táplálási módja, az anyatej a legjobb táplálék, amit csak kaphat ezen korai időszakban.

Az első 1000 nap során alakul ki ugyanis a bélflóra – amely a szervezet védekezőképességének megfelelő működésében is kulcsszerepet játszik -, melynek egészséges fejlődését az anyatej nagymértékben támogatja. A legfrissebb kutatás szerint hazánkban a babák felét 12 hónapos koráig szoptatja édesanyjuk1, ami nemzetközi viszonylatban is szép eredmény.

Miért előnyös az anyatejes táplálás a babának?

A szoptatás szoros érzelmi köteléket alakít ki az édesanya és gyermeke között, ami a mentális egészség egyik alapvető eleme. Emellett az anyatej tápanyagtartalma és összetétele tökéletes, a baba mindenkori igényeihez igazodik. Segít a későbbi elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint megelőzésében, valamint csökkenti a cukorbetegség és az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát is2,3.  Nemzetközi kutatások bizonyították továbbá azt is, hogy azok a csecsemők, akiket az első 1000 napban helyesen tápláltak és megfelelő ideig szoptattak, ritkábban szenvednek középfül-gyulladásban, tüdőgyulladásban, valamint bél- és felső légúti fertőzésekben3.

Milyen pozitív hatással van a szoptatás az édesanya egészségére?

A szoptatás az édesanya számára is előnyös: segíthet leadni a terhesség során felszedett súlyfelesleget (500 kcal-t éget el szoptatási időszakban egy nő naponta)4, valamint csökkentheti a petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát5.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden szoptatással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

ESPHGAN 2009

3 Kelishadi et al.: The protective effects of breastfeeding on chronic non-communicable diseases in adulthood: A review of evidence

4 La Leche Liga:  A táplálkozás és a szoptatás

5 M. F. Rea: Benefits of breastfeeding and women’s health, 2004

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!