Aranyszabály 4: A hozzátáplálás nem verseny

Az első 1000 nap táplálása során, így a hozzátáplálás időszakában is fontos odafigyelni arra, hogy egy-egy ételt csak akkor vezessünk be a gyermek étrendjébe, ha arra emésztőrendszere már megérett. Ne az ismerősöket utánozzuk, hiszen a hozzátáplálás nem verseny. Saját gyermekünk korához és fejlettségi szintjéhez mérten válasszuk ki, hogy éppen milyen újdonságot vezetünk be az étrendjébe!

 

A hozzátáplálás aranyszabályai

Mindenekelőtt a hozzátáplálás megkezdésével várjuk meg a betöltött 6 hónapos kort. Egészen eddig a kisbaba szükségleteit tökéletesen fedezi az anyatej (vagy annak hiányában a tápszer). Ekkor viszont kezdjünk hozzá, hiszen addigra megérik a baba szervezete arra, hogy már pépesebb állagú ételeket is fogyasszon, valamint addigra már annyit mocorog, hogy energiaszükségletét kizárólag anyatejjel (vagy tápszerrel) már nem lehet kielégíteni.

Fontos a türelem és a fokozatosság is. Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be az étrendjébe, hiszen így a pocakjának csak egy újdonsághoz kell hozzászoknia. Ez segíthet minket abban is, hogy könnyen azonosítsuk az esetleges allergiás reakciót kiváltó ételfajtát.

A kisgyermekek az anyatej (vagy tápszer) íze után még fenntartások nélkül elfogadják a natúr ízeket, ezért ekkor nem javasolt sem túl sós, sem pedig túl sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételt adni nekik. Egyrészt nincs szükségük az ízek felfokozására, másrészt pedig a kisgyermekkori túlzott sófogyasztás későbbi magas koleszterinszinthez és akár szív- és érrendszeri problémákhoz, a túlzott cukorfogyasztás pedig cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet.

Az első 1000 nap táplálásával – melybe a hozzátáplálás is beletartozik – számos népbetegség megelőzhető. Emellett pedig ez az időszak kiváló arra, hogy helyes étkezési szokásokhoz szoktassuk kisbabánkat, és ezzel is megalapozzuk felnőttkori egészségét.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden hozzátáplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!