Az egészséges bélflóra hatása a baba jó közérzetére

A pocakban milliárdnyi jótékony baktérium, a bélflóra segíti a tápanyagok felszívódását. Egyensúlyuk kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében és a jó közérzet elérésében is.  Az élet első 1000 napjában a helyes táplálás azért kulcsfontosságú, mert a kialakuló normális bélflóra csökkenti az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az allergiák és a gyulladásos bélbetegségek.

Az egészséges bélflóra hatása a baba jó közérzetére

A bélflórát az életkornak megfelelő táplálással támogathatod

A harmonikus pocak egyben a baba jó közérzetének záloga is. A babák azért alszanak jól például etetés után, mert a hangulatot javító, jobb alvást elősegítő hormon1, a szerotonin akár 95%-a is itt termelődik. A gyomorból és belekből álló pocakot második agynak is nevezik2, olyan sok idegsejtet tartalmaz. Az egészséges bélflóra jelzéseket küld az agynak, és ha a baktériumok egyensúlya felborul, az ingerlékenység, sírás3 formájában is érződik.

A baba bélflórája akkor kedvező, ha gazdag a lactobacillus és bifidus  nevű baktériumokban. A természetes úton születő babák már a szülőcsatornában is találkoznak lactobacillusokkal, míg a császármetszéssel világra jövőknek kevésbé változatos a bélflórájuk, számukra hosszabb ideig tart az ideális baktériumközösség kialakítása.4

A szoptatás a legfőbb támogatás, amit minden pocak megkaphat, többek között azért, mert az anyatej prebiotikumai meghatározóak a kedvező bélflóra kialakításában. Anyatej hiányában az életkornak megfelelő tápszer a legjobb alternatíva. Készült már olyan kutatás, amely bizonyítja, hogy azoknak a csecsemőknek a bélflórája sem tér el lényegesen az anyatejes csecsemőkétől, akiket prebiotikumos tápszerekkel táplálnak.5

A fermentált, élő baktériumflórát tartalmazó tejtermékek: a joghurt, a kefir bevezetése az étrendbe

A tejsavas erjesztés, a fermentáció az egyik legtermészetesebb, évezredek óta ismert mód arra, hogy számos élelmiszert tartósabbá tegyünk, miközben összetételükben számos, az emészthetőséget, tápértéket is befolyásoló változás következik be. A natúr joghurt és kefir fogyasztása 9 hónapos kortól  javasolt. Megfelelő mennyiségű anyatej hiányában a baba kaphat fermentált tejet tartalmazó tápszert is.

Egy friss hazai kutatás szerint sajnos már a 4-12 hónapos gyermekek is átlagosan napi 107 g tejterméket fogyasztanak, ennek ráadásul 56%-a tehéntej6. Mindez megterheli a formálódó bélflórát, pedig a pocak egészségéhez, a jó közérzethez a bélflóra egyensúlyán át vezet az út.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Források:

1Goyal, R. et al. The Enteric Nervous System. N Engl J Med. 1996; 344:1106-1115.

2Mayer EA. Gut feelings: the emerging biology of gut-brain communication. Nat Rev Neurosci. 2011 Jul 13;12(8):453-66

3Lyte M. Microbial endocrinology in the microbiome-gut-brain axis: How bacterial production and utilization of neurochemicals influence behaviour. PLoS Pathog. Nov 2013; 9(11): e100372

4Clarke G, O’Mahony SM, Dinan TG, Cryan JF. Priming for health: gut microbiota acquired in early life regulates physiology, brain and behaviour. Acta Paediatrica. 2014; 103:812-19.

5Rao S, Srinivasjois R, Patole S. Prebiotic supplementation in full-term neonates: a systematic review of randomized controlled trials. Arch Pediatr Adolesc Med 2009; 163:755-64

60-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015 

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!