Baba a mamánál – tartsuk szem előtt a szülők kérését!

A baba érkezése nemcsak a szülőknek öröm: a nagyszülők is alig várják, hogy dajkálhassák az apróságot, illetve hogy később vigyázhassanak rá. Természetes, hogy a nagymamák és nagypapák minél több időt szeretnének az unokájukkal tölteni.

Családi étkezés a nagymamánál

Sajnos azonban kialakulhat konfliktus a szülők és a nagyszülők között a baba gondozásával kapcsolatban, aminek általában az az oka, hogy a nagyszülők más nevelési szokásokat követnek, mint az újdonsült anyuka és apuka. Egyértelmű, hogy ők is a legjobbat akarják a kis jövevény számára, azonban érdemes figyelemmel kísérni a tudomány mai állását a gyermekek táplálásával kapcsolatosan, hiszen sok mindenben más már az ajánlás, mint 10, 30, vagy akár 50 éve.

Gyakori konfliktusforrás: a kisbaba táplálása

Gyakori, hogy az édesanya és a nagymama nem értenek egyet a gyermek táplálásával kapcsolatban. Ennek oka, hogy évtizedekkel ezelőtt teljesen más volt a gyakorlat, ezért a nagyszülők sok esetben nem értik, miért nem etethetik a kicsiket ugyanúgy, ahogy tették annak idején a sajátjaikkal. Korábban például elfogadott volt, hogy amennyiben az édesanyának nem volt anyateje, úgynevezett “feles tejet”, azaz hígított tehéntejet adtak a kisbabának. A szakértők mai ajánlása ezzel szemben az, hogy egyéves kora előtt semmiképpen se kapjon tehéntejet a kisbaba, hiszen arra nem áll még készen a szervezete (pl. magas ásványianyag-tartalma túlságosan megterhelheti a veséit), sőt számos szakember egészen 3 éves korig javasolja az állati és növényi tejek mellőzését a kisbaba étrendjében.

Napjainkban a kutatásoknak köszönhetően több ismeret áll rendelkezésünkre, így tudatosabban alakíthatjuk a gyermekek étrendjét. Az első 1000 nap táplálása meghatározó a gyermek későbbi egészsége szempontjából, ezért szülőként ekkor érdemes megragadni az alkalmat, hogy megfelelő táplálkozási szokásokat alakítsunk ki. A hozzátáplálásban a fokozatosság elve követendő, a gyümölcsökkel és a zöldségekkel ajánlott kezdeni, és egyszerre csak egyféle étellel kínálni a babát, kerülni a túl sok sót, fűszert, valamint a hozzáadott cukrot.

Ez a nagymamáknak gyakran furcsa: ők mindenekelőtt ízletes ételekkel kínálnák a gyermeket, egyszerre akár többfélével, hogy azt egye, amelyik a legjobban ízlik neki. Általános felfogás ráadásul az, hogy egy nagyszülőnek az a „dolga”, hogy kényeztesse az unokát, így az étkezéssel kapcsolatban is sokkal megengedőbb lehet.

Fontos azonban, hogy a táplálással kapcsolatban tiszteletben tartsuk a szülők kérését, még akkor is, ha másképp gondoljuk. A mai ajánlásokról tájékozódva láthatjuk, hogy az unokánknak a legjobbat akarják a szülei – pontosan úgy, ahogy mi is a legjobbat akartuk nekik, amikor kicsik voltak. Segítsük hát őket és nagyszülőként mi is tegyünk a kisgyermek megfelelő táplálásáért az első 1000 napban és azon túl is!

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelik a témában, ITT minden nagyszülőknek szánt cikkünket megtalálja.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!