Hogyan biztosítsd gyermeked számára a megfelelő vasbevitelt?

A vitamin- és ásványianyag-hiány Magyarországon népbetegség, és nincs ez másképp a gyermekek körében sem, ami nagyrészt a nem megfelelő táplálásra vezethető vissza. A vashiány igen aggasztó probléma a kisgyermekek körében: az 1-3 éves korosztályban minden negyedik gyermek túl kevés vasat fogyaszt1. Ezzel az eredménnyel a régiós átlaghoz (Csehországgal, Romániával és Szlovákiával összehasonlítva)2,3,4 képest Magyarországon jobb a helyzet, de még mindig távol áll az ideálistól. A vaspótlásról a szülők nem igazán gondoskodnak: a szóban forgó korosztály 89 százaléka nem kap semmilyen formában pótlást2.

Baba megfelelő vasbevitele

Miért súlyos probléma a vashiány?

A kisgyermekkori vashiány főként étrend eredetű problémákra vezethető vissza, elsősorban  a nem megfelelő táplálás következménye. Fontos azonban leszögezni, hogy ez nem minden esetben a szülő hibája: előfordulhat, hogy a baba egyszerűen válogatós, és a szülő legkitartóbb próbálkozásai sem bizonyulnak sikeresnek. Az étrendje így könnyen egyoldalúvá válhat. Próbáljunk meg minél többször csirkemájat, hüvelyeseket (zöldbabot, lencsét), valamint spenótot becsempészni kisbabánk étrendjébe!

A vashiány tünetei nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszútávon figyelhetőek meg. Vérszegénység alakulhat ki, amit gyakori fejfájás kísérhet, de emellett előfordulhatnak viselkedési zavarok és tanulási nehézségek is. Az élet első 1000 napjában alapozhatjuk meg gyermekünk későbbi egészségét, ebbe pedig az is beletartozik, hogy megfelelő mennyiség vas jusson gyermekünk szervezetébe.

Hogyan gondoskodjunk a szükséges vas beviteléről?

A vasat elsősorban a megfelelő étrenddel lehetne bevinni. Ha azonban ez nehézségekbe ütközik , más megoldást kell találnunk.. Szerencsére léteznek olyan, kifejezetten az 1-3 éves korosztály számára kifejlesztett termékek, amik a számukra szükséges arányban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, így vasat is.

A junior gyerekitalok, a változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként hatékonyan járulnak hozzá a megfelelő mennyiségű vas beviteléhez. A legfrissebb nemzetközi kutatás kimutatta, hogy napi rendszeres fogyasztásuk esetén a vashiány előfordulása 58%-kal csökkenthető kisgyermekek körében5. A junior gyerekitaloknak így komoly szerepük van a vashiány kialakulásának megelőzésében, emellett a naponta ajánlott 500 milliliter, folyékony tejalapú táplálék biztosításához is hozzájárulnak.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

10-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

2MUDr. Petr Tláskal, CSc: Nutritional habits and nutritional status of children of early age in the Czech Republic, 2013-2014.

3National Institute for Mother and Children Care (IOMC), 2010 for Iron, 2014 for Vitamin D

4Kovács, L. et kol. Hodnotenie stravovacích záznamov detí vo veku 6-23 mesiacov. Pediatria pre prax 2016;17(2): 82-85.
5Marjolijn D. Akkermans et al.: A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. AJCN. 4. Jan. 2017.

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!