Hogyan hat a gyermekkori testtömeg a felnőttkori egészségre?

A XX. század első felében már élt az a hipotézis, hogy a méhen belüli élet során, illetve a csecsemőkorban tapasztalt kedvezőtlen külső hatások a későbbiekben növelhetik a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Ez az elmélet epidemológiai vizsgálatokat követelt, hogy tudományosan igazolást nyerjen.

Születési súly hatása az egészségre

Ezt David Barker a XX. század első felében meg is tette, ám nem volt könnyű dolga, hiszen olyan vizsgálati alanyokra volt szüksége, akik legalább 60 évvel korábban születtek, és megbízható feljegyzések álltak rendelkezésre a születési súlyukról és körülményeikről. Ezeket az adatokat kellett összekötni az aktuális szív- és érrendszert érintő állapotukkal. Több évig tartó keresés után Barker végül rekordnagyságú gyűjteményt talált Hertfordshire-ben, hála Ethel Margaret Burnside bába-védőnőnek.

Ez tette lehetővé azon kutatások elvégzését, amelyek végül igazolták a feltevést, mely szerint a magzati és csecsemőkorban tapasztalt külső hatások életre szólóan határozzák meg egy ember későbbi egészségét.

A kutatást teljes terjedelmében ITT olvashatja el.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!