A GOR betegség diagnosztikája és terápiája gyermekkorban

A legtöbb szülő tudja, hogy a bukás, vagyis a gyomorba jutott táplálék egy részének visszaáramlása, visszaböfögése természetes jelenség egy csecsemőnél. Mégis nagyon sokszor ad okot aggodalomra, ugyanis főleg az első gyermekes, tapasztalatlan édesanyák többnyire nem tudják, mekkora mennyiség, illetve naponta mennyi bukás normális, illetve, hogy ez a jelenség etetés után meddig jelentkezhet.

Reflux csecsemőknél

Ha egy baba túl gyakran és túl nagy mennyiségeket bukik, ezen felül gyakran sírós, nyugtalan, a gyarapodása is nehézkes, felmerülhet a gasztro-oesophagealis reflux (GOR) gyanúja. A betegség diagnosztizálásához és a megfelelő terápia kiírásához azonban mindenképpen orvosra van szükség, ezért ha tapasztaljuk a GOR tüneteit, haladéktalanul keressünk fel szakembert!

Mit kell tudni erről a jelenségről?

A gasztro-oesophagealis reflux gyakoriságáról nincsenek pontos adatok, ugyanis 2 éves kor alatt fiziológiás jelenségről beszélünk. Röviden tehát a csecsemők 70 százaléka bukik1, ezért igen nehéz eldönteni, hogy valóban reflux áll-e fenn, pláne, hogy sok esetben a szülő is normálisnak véli a jelenséget, és nem feltétlenül fordul orvoshoz. A jelenség jóindulatú voltát igazolja, hogy az esetek döntő többségében 2 éves korra megszűnik a probléma.

Mikortól számít a bukás kórosnak?

Gastro-oesophagealis reflux betegségről akkor beszélünk, ha a refluxepizódok következtében életminőséget rontó klinikai tünetek, esetleg szövődmények lépnek fel. A diagnózis tünetek alapján történik, tekintve, hogy a betegek pici babák, és az orvosok lehetőség szerint nem teszik ki őket megterhelő vizsgálatoknak. A diagnózis felállítását ez némileg megnehezíti, hiszen elsősorban a szülők, illetve gondozók megfigyelésére kell hagyatkozni, ami sok esetben félrevezető lehet.

Mik a GOR fő tünetei és hogyan kezelhető?

Az étkezések után akár órákkal is észlelt nagy mennyiségű bukás, kérődzés, csuklás, köhögés, nyugtalanság, a napi 3 órát meghaladó időtartamú sírás jelezheti a GOR betegség fennállását. Jól fejlődő csecsemőnél a szülők tájékoztatása, megnyugtatása után életmódbeli, illetve táplálási tanácsok révén a regurgitáció gyakoriságának csökkentése a cél.

Az első terápiás lépés az étel sűrítése vagy ún. Antireflux (AR) tápszer bevezetése. Lehet próbálkozni a fej 30 fokban történő megemelésével is. Mivel tejallergia is okozhat GOR-t, 3-4 hetes anyai tejmentes diéta (tápszeres csecsemőnél extenzíven hidrolizált vagy aminosav-alapú tápszer) javasolható. Enyhébb esetekben a savlekötők, nyálkahártyavédő szerek is segítséget nyújthatnak.

 

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

 

Forrás:

M. Neifert: The Best Remedies for Gas & Reflux. American Baby Magazine, 2005

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!