Sok cukrot és fűszeres ételt eszik gyermeked? Miért baj ez?

A hozzátáplálás időszaka a szülők számára egyszerre izgalmas és kihívásokkal teli. Érdekes élmény megismertetni az addig csak anyatejet, vagy annak hiányában tápszert fogyasztó gyermekünkkel az ízek világát, ugyanakkor akadhatnak nehézségek is. Nem minden baba fogadja könnyen a változásokat, és előfordulhat, hogy gyermekünk válogatós lesz, vagy nem hajlandó elegendő mennyiséget enni.

Baba étrendjében cukor

Ez a legtöbb szülőből aggodalmat vált ki, hiszen egyre többen vannak vele tisztában, hogy az első 1000 napban adhatják meg az alapot gyermekünk későbbi egészséges életéhez. Gyakori a súlygyarapodás elmaradásától való félelem is. A kevésbé jól evő babák szüleinél ezért nem ritka, hogy egy idő után engednek az elvekből, és cukrosabb, fűszeresebb ételekkel kínálják gyermeküket, csak hogy végre egyen valamit. Ez azonban nem a legjobb irány, ugyanis így helytelen táplálkozási szokásokat alakíthatunk ki nála, ami a későbbiekben hatni fog az egészségére.

1 éves kor után engedékenyebbek a szülők

A 4-12 hónapos gyermekek szülei még nagy arányban figyelnek arra, hogy tartózkodjanak a mesterséges ízfokozóktól és tartósítószerektől. Az 1 évesnél idősebb babák esetében azonban már engedékenyebbnek tűnnek a cukrozott italok és fűszeresebb, sósabb ételek fogyasztásával kapcsolatosan, 2 éves kor után pedig már kifejezetten gyakori, hogy a kisgyermek ugyanazt eszik, mint a család többi tagja, és sűrűbben kap cukrozott teát, szörpöt1. Problémát jelent az a jelenség is, miszerint  egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt kapja a kisgyermek , mint a család többi tagja, így jóval több szénhidrátot, fehérjét, sót és cukrot visz be a szervezetébe, mint amire valójában szüksége lenne. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a baba 1 éves kora után sem “mini felnőtt”, így tápanyagigényei még ekkor is nagy mértékben eltérnek szüleiétől és emiatt még kisgyermekkorban is speciális étrendre van szüksége.

Az 1-3 éves kisgyermekekek számára a napi ajánlott mennyiség hozzáadott cukorból a WHO és a hazai ajánlás2,3  szerint 12 gramm lenne – 1 éves kor fölött ennél viszont jóval többet kapnak (átlagosan 19,6 grammot naponta)1.

Miért probléma a túlzott cukorbevitel?

A túl cukros, fűszeres ételekkel helytelen táplálkozási szokásokat alakíthatunk ki gyermekeinknél, ami a gyermekkori elhízás előszobája lehet. Ez számos későbbi problémát hozhat magával, például cukorbetegséget. Az egészségtelen táplálkozásnak, illetve a többnyire vele járó elhízásnak emellett minden életkorban számos kockázata van, például növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a magas vérnyomás kockázatát.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden hozzátáplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

10-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

2WHO ajánlás a kisgyermekkori és felnőtt cukorbevitelre vonatkozóan.  

3A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!