Az anyák többsége nem tudja: nyáron is pótolni kell

A D-vitaminnal kapcsolatban köztudott, hogy napfény hatására fejlődik a szervezetben, ezért sokan azt gondolják, hogy nem kell pótolni. A szülők könnyelműsége azonban súlyos következményekkel járhat, ugyanis a D-vitamin kulcsszerepet játszik az élet első 1000 napjában. Elengedhetetlen a baba csontozatának és immunrendszerének megfelelő fejlődéséhez, a pótlását pedig nyáron sem szabad abbahagyni.

D-vitamin pótlás nyáron

D-vitaminnal a cukorbetegség megelőzéséért

A babák életének első 1000 napja meghatározó jelentőséggel bír későbbi egészségükre nézve, megfelelő táplálással a népbetegségnek számító cukorbetegség megelőzéséért is sokat tehetünk ekkor. A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik ebben a folyamatban: a megfelelő D-vitamin-szintnek köszönhetően a baba szervezete ellenállóbb lesz, fejlődik az immunrendszere, valamint a csontjai és fogai is erősebbek lesznek, hiszen a D-vitamin elősegíti a kalcium beépülését. Szomorú tény, hogy hazánkban különösen sok a D-vitamin-hiányos kisgyerek: a kétévesek több mint felénél, a 3 éves korosztály háromnegyedénél az elvártnál jóval alacsonyabb a D-vitamin-szint1.

A D-vitamint a legtöbb esetben nyáron is pótolni kell

Sok édesanyában felmerül a kérdés, hogy nyáron is gondoskodni kell-e a D-vitamin pótlásáról. 1 éves korig, évszaktól és időjárástól függetlenül szükség van a babák fejlődéséhez elengedhetetlen D-vitamin pótlására. Napi 400 NE D-vitamin-tartalmú cseppet javasolnak a szakértők.

A szülők többsége sajnos 1 éves kor felett abbahagyja a pótlást, pedig a szeptembertől májusig tartó időszakban továbbra is fontos lenne folytatni, hiszen a naptej is csökkenti a D-vitamin termelődését. Erős fényvédelem mellett tehát a napsütéses hónapokban is érdemes gondoskodni a megfelelő bevitelről (minimum fél óra napon tartózkodás segít megemelni a D-vitamin-szintet, az ideális hatáshoz viszont naptej nélkül, teljesen szabad bőrfelülettel kellene napozni, ami az UV-sugárzás miatt azonban különösen veszélyes és kerülendő). A kisbabák számára megfelelő D-vitamin-forrást jelenthetnek a változatos étrend részeként a különféle D-vitamin-tartalmú tej- és gabonapépek, valamint tejalapú, junior gyerekitalok is.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!