D-vitamin és a baba fejlődése: kell-e nyáron pótolni a napfényvitamint?

A D-vitaminnal kapcsolatban kicsit mindannyian hajlamosak vagyunk a feledékenységre: köztudott, hogy napfény hatására fejlődik a szervezetben, ezért sokan azt gondolják, hogy nem kell pótolni. A szülők feledékenysége azonban súlyos következményekkel járhat, ugyanis a D-vitamin kulcsszerepet játszik az élet első 1000 napjában. Elengedhetetlen a baba csontozatának és immunrendszerének megfelelő fejlődéséhez, a pótlását pedig nyáron sem szabad abbahagyni.

D-vitaminnal a cukorbetegség megelőzéséért

A babák életének első 1000 napja meghatározó jelentőséggel bír későbbi egészségükre nézve, megfelelő táplálással a népbetegségnek számító cukorbetegség megelőzéséért is sokat tehetünk ekkor. A napfényvitaminnak fontos szerepe van ebben a folyamatban: a megfelelő D-vitaminszintnek köszönhetően a baba szervezete ellenállóbb lesz, fejlődik az immunrendszere, valamint a csontjai és fogai is erősebbek lesznek, hiszen a D-vitamin elősegíti a kalcium beépülését. Szomorú tény, hogy hazánkban különösen sok a D-vitaminhiányos kisgyerek: a kétévesek több mint felénél, a 3 éves korosztály háromnegyedénél az elvártnál jóval alacsonyabb D-vitaminszint.[1]

A D-vitamint a legtöbb esetben nyáron is pótolni kell

Sok édesanyában felmerül a kérdés, hogy nyáron is gondoskodni kell-e a D-vitamin pótlásáról, hiszen az évszaknak hála, ilyenkor sokat süt a nap. Fontos tudni, hogy 1 éves korig, évszaktól és időjárástól függetlenül szükség van a babák fejlődéséhez elengedhetetlen D-vitamin pótlására. Napi 400 NE D-vitamin tartalmú cseppet javasolnak a szakértők.

A szülők többsége sajnos 1 éves kor felett abbahagyja a pótlást, pedig a szeptembertől májusig tartó időszakban továbbra is fontos lenne folytatni. Sőt, sokan nem tudják, de a naptej is csökkenti a D-vitamin termelődését, így a napsütéses hónapokban is érdemes gondoskodni a megfelelő bevitelről (minimum fél óra napon tartózkodás segít megemelni a D-vitaminszintet, az ideális hatáshoz viszont naptej nélkül, teljesen szabad bőrfelülettel kellene napozni, ami az UV-sugárzás miatt azonban különösen veszélyes és kerülendő). A kisbabák számára megfelelő D-vitaminforrást jelenhetnek a különféle D-vitamin tartalmú tejpépek és tejalapú gyerekitalok is.

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!