Meglepő adatok: egy év alatt a babák fele már kap édességet

Egy közelmúltban publikált hazai, iparági kutatás a 0-3 éves kisgyermekek és a szoptató anyukák táplálkozási szokásait vizsgálta, az eredmények pedig igen beszédesek. Cikkünkben a 4-12 hónapos korosztályra vonatkozó statisztikákat mutatjuk be: ez az időszak különösen fontos szereppel bír az egészségfejlődés szempontjából, hiszen ekkor kezdődik a hozzátáplálás.

Egyéves baba táplálkozási szokásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a féléves korig tartó kizárólagos szoptatást javasolja, amely azt jelenti, hogy az anyatej mellett a baba (szükség esetén) legfeljebb vizet vagy ízesítetlen teát kaphat. Az anyatej bizonyítottan segíti a kicsi egészségfejlődését, erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt számos krónikus betegség ellen, tápanyagtartalma pedig tökéletesen illeszkedik a csecsemő (gyakran változó) igényeihez. Az elmúlt években szerencsére hazánkban is növekedett az anyatejjel táplált csecsemők száma: 1 éves kor alatt minden második babát szoptat az édesanyja.

Pedig a szoptatás nem mindig könnyű: az első évben minden harmadik anyuka tapasztal nehézséget a szoptatás során, döntő többségüknek túl kevés a teje. Mindez szerepet játszhat abban, hogy a megfelelő fejlődés érdekében a félévesnél kisebb babák háromnegyede kapott már tápszert, minden harmadik babát pedig anyatejjel és tápszerrel is táplálnak.

Hozzátáplálás: mit esznek a babák az első születésnap előtt?

Bár a szakértők ajánlása szerint a hozzátáplálást hat hónapos korban érdemes elkezdeni, a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szülők gyakran nem tartják be ezt az időpontot. A felmérés szerint a félévesnél kisebb babák több mint fele fogyasztott már tejet vagy tejterméket, tízből négy baba gyümölcsöt, minden ötödik kicsi kekszet vagy chipset, minden tizedik baba pedig cukrozott ételt, italt és édességet is. Az első születésnap közeledtével még engedékenyebbek az anyukák: 1 éves korára a babák csaknem 80%-a fogyaszt ízesítőanyaggal dúsított, vagy a felnőttek ízlése szerint fűszerezett ételeket, több mint felük kekszet és chipset, 40%-uk pedig cukrot, édesítőszert vagy édességet is eszik.

A babák ízlése a hozzátáplálás időszaka alatt kialakulóban van, így a baba később is azokat az ízeket fogja preferálni, melyekkel a hozzátáplálás során a szülő megismertette. Részesítsük előnyben a natúr ízeket (a baba számára egy-egy új zöldség vagy gyümölcs íze önmagában is izgalmas), és kerüljük a túlzott cukrozást, sózást vagy fűszerezést (1 éves kor alatt maximum napi 1 gramm sót adjunk a babának).1

Az 1 évesnél fiatalabb babák többsége nem jut elég vashoz és kalciumhoz

A vashiány az egyik leggyakoribb gyermekeket érintő hiánybetegség: míg az egyévesnél fiatalabb babák több mint 80%-a naponta kap D-vitamint, a vas adása szinte minimális, C-vitamint pedig csak az anyukák tizede ad napi rendszerességgel (a vas megfelelő felszívódásához C-vitamin is szükséges). Pedig a vashiány komoly gondot okozhat: hosszabb távon vérszegénységhez, a kognitív képességek visszamaradott fejlődéséhez és tanulási nehézségekhez vezethet.

A változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend már a hozzátáplálás kezdetétől különösen fontos. Ennek ellenére sajnos a babák felének már 4-12 hónapos korban túl magas a nátrium- és koleszterinszintje, míg az elvárt értékekhez képest minden ötödik babának túl alacsony a kalciumszintje. A gyermekkori elhízás is egyre nagyobb problémát jelent világszerte: a helytelen táplálás miatt minden tizedik 1 évesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy olyan, korábban csak felnőtteket érintő betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, egyre gyakoribbak a gyerekek körében is. Pedig az élet első 1000 napjának megfelelő táplálásával a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri megbetegedések is megelőzhetők lennének.

 

A felmérés további részleteiről a következő cikkeinkkben olvashatsz:

Új kutatási adatok: nem mindegy, mit eszik a baba és a mama

Nagy táplálkozási kutatás: ezt eszik az 1-3 éves babák 

 

A kutatást teljes terjedelmében ITT tekintheted meg!

 

Források

1 http://www.actiononsalt.org.uk/salthealth/Recommendations%20on%20salt/ (Scientific Advisory Committee on Nutrition, UK)

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!