Vitaminok terhesség alatt: folsavtól a D-vitaminig

A baba egészséges világrajöveteléhez, sőt, felnőttkori egészségéhez is nagymértékben hozzájárul, ha az anya szervezetében már a fogantatás előtt, majd a terhesség alatt – összességében a fogantatástól számított első 1000 napban – megfelelő mennyiségben vannak jelen a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. A folsav, a B6-, a B12-, a C- és a D-vitamin, valamint a cink nélkülözhetetlen a baba fejlődéséhez, de a terhesség előtti hónapokban különös hangsúlyt kell fektetni a vas- és a jódraktárak feltöltésére is.

Vitaminok terhesség alatt

A terhesség korai szakaszában és a baba életének első 1000 napjában kialakuló fejlődési rendellenességek kivédéséhez szükséges figyelmet fordítanunk a felsorolt vitaminok és tápanyagok bevitelére. Ha a magzat súlya és tápanyag-ellátottsága nem megfelelő, megnő a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívinfarktus előfordulásának kockázata. A gyermekkori elhízást is nagyban befolyásolja, mit eszik az édesanya a terhesség alatt, de összefüggést mutattak ki a felnőtt és időskori krónikus betegségek és a magzati fejlődés között is.

A folsav és a vas szerepe a baba fejlődésében

Ahhoz, hogy a leendő kismama szervezete elérje az ideális folsavszintet, az egészséges felnőtt számára szükséges mennyiség közel duplájára, azaz napi 550 mikrogrammra van szükség legkésőbb a fogantatás előtti hónaptól kezdődően. Folsavban gazdag növények például a diófélék és a hüvelyesek, de léteznek folsavval dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők is. A folsav megfelelő szintje csökkenti a fejlődési rendellenességek – például a nyitott hátgerinc – kialakulásának kockázatát.

A terhesség alatt az anya szervezete, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez kell, hogy jusson, így a korábbinál több vasra van szükség, elsősorban a 18. hónaptól. A WHO ajánlása szerint egy terhes édesanya napi vasszükséglete 400 µg. Az ENSZ becslése szerint mégis világszerte a nem várandós nők csaknem fele, a terhes nőknek pedig 60%-a szenved vashiányos vérszegénységtől. A vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súllyal történő születések kockázatát, továbbá a vérszegény kismamák nagyobb eséllyel vesztenek jelentős mennyiségű vért a szülés során. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet is, ráadásul hatással van a babák születés utáni agyfejlődésére is.

A D-vitamin csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A D-vitamin jelentőségéhez nem fér kétség: számos tanulmány bizonyította már, hogy a terhesség alatti megfelelő D-vitamin-pótlás jelentősen csökkenti a babánál a 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az ideális D-vitamin-szint elérése már a tervezett terhesség előtt fontos. Fenntartása nélkülözhetetlen a baba fejlődésében, így a várandósság alatt legalább napi 2000 NE = 50 µg1 bevitele javasolt.

A terhesség ideje alatt folyamatosan nő a kismama C-vitamin iránti igénye, és ennek kielégítése rendkívül fontos, hiszen elkerülhető a terhességi magas vérnyomás, valamint megelőzhető a vérszegénység kialakulása az édesanyánál2. Legjobb forrásai a narancs, a citrom és a zöldpaprika, de meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, így ajánlott a tabletta formájában történő utánpótlás is.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, 2014

2 Rumbold A et al.: Vitamin C supplementation in pregnancy; 2015

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!