Túlsúly 1 éves babáknál: cukorbetegséghez is vezethet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése1 szerint bő egy évtized múlva olyan betegség lesz a 7. leggyakoribb halálok a világon, amely napi 30 perc mozgással és tudatos táplálkozással sok esetben megelőzhető: ez nem más, mint a cukorbetegség. Magyarországon minden tizedik embert érint az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség – utóbbi korábban csak a felnőtteket veszélyeztette, ma viszont már a gyermekek körében is egyre gyakoribb. A megelőzésért a szülők tehetnek a legtöbbet: az élet első 1000 napjának táplálása meghatározó szerepet tölt be a későbbi egészség alakulásában, és számos népbetegség – így a cukorbetegség is – megelőzhető a tudatos táplálkozással.

Elhízás és cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség korábban többnyire 30 éves kor felett alakult ki, a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően azonban ma már egyre több túlsúlyos gyermeket is fenyeget. Kialakulása – az 1-es típusú cukorbetegséggel szemben – elsősorban nem genetikai tényezőkön, hanem sokkal inkább az életmódon múlik. A fogantatástól számított első 1000 nap során a kismamák és anyukák tudatosan tehetnek gyermekük későbbi egészségéért, hiszen a megfelelő táplálásnak köszönhetően már ekkor megelőzhető többek között a 2-es típusú diabétesz.

Egyéves baba étrendje: A kisgyerek nem „mini felnőtt”!

Sok családban 1 éves kor felett a babák mindenevő „mini felnőttnek” számítanak, azonban a kisgyermekek tápanyagigényét tekintve ez korántsem helyes. Az 1-3 éves kisgyermekek szervezetének a felnőttekétől különböző mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra.

A legfrissebb hazai kutatás szerint2 az édesanyák harmada egyetért azzal, hogy gyermeke ugyanazt egye, mint a család többi tagja, ugyanúgy sózva, fűszerezve vagy édesítve. Annak ellenére, hogy a korosztály számára ajánlott napi cukormennyiség maximum 12 g3,4, hazánkban az 1-3 éves kisgyermekek átlagosan napi 19,6 g cukrot fogyasztanak2, amely jelentős mértékben hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Gyakori tévhit, hogy az alultápláltság csak a sovány gyerekeket érinti, pedig a tápanyaghiány nem a testsúlytól függ: helytelen, illetve egyoldalú táplálás esetén a normál vagy akár túlsúlyos gyerekeknél is kialakulhat.

Helytelen hozzátáplálás: Egyre több az elhízott kisgyermek

A hazai adatok szerint2 a két év alatti kisgyermekek közel ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott. Érdemes odafigyelni az ilyen intő jelekre, hiszen a többletsúllyal rendelkező kisgyerekek nagy valószínűséggel felnőttként is túlsúllyal fognak küzdeni, amely számos népbetegség kialakulásának a kockázatát növeli.

Bár a felmérések szerint a szülők és gyermekeik BMI-je között nincs kimutatható kapcsolat, az otthon látott példa a legfontosabb a szokások kialakításában: az egészséges és változatos táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás és aktív életmód mind hatással vannak a gyerekek felnőttkori egészségére és életminőségére.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 Colin D Mathers, Dejan Loncar: Projections of Global Mortality and Burden of Disease from 2002 to 2030; 2006.

2 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

3 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról

4 WHO guideline: Sugars intake for adults and children

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!