Gyermekkori vitaminhiány – helyes táplálással a megelőzésért

Magyarországon komoly probléma a gyermekkori vitaminhiány: az 1-3 éves magyar kisgyermekek 65 százaléka nem fogyaszt elég D-vitamint, illetve minden negyedik magyar kisgyermeknek alacsony a vasbevitele1. A hiányállapot nagyrészt a helytelen táplálásra vezethető vissza, ami azonban nem feltétlenül a szülők hibája: egy válogatós, rossz evő gyereknél nem könnyű elérni, hogy kellő mennyiségű tápanyagot vigyen be a szervezetébe.

Baba itatópohárral

A válogatósabb gyerekeknél gyakori hiba a szülők, illetve a rokonság részéről, hogy “mindegy, mit, csak egyen” a gyerek. Ezért próbálkoznak cukrosabb, fűszeresebb ételek adásával, és ha sikerrel járnak, általában megnyugszanak, hogy sikerült változást elérni a gyerek étvágyában. Pedig a könnyebbik út nem biztos, hogy jobb: a kisgyermek nem “mini felnőtt”, ezért nem megfelelő neki, ha ugyanazt eszi, amit a család többi tagja. Így könnyen előfordulhat, hogy nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, például vashoz, D-vitaminhoz, ugyanakkor túl sok cukrot és üres kalóriát fogyaszt – tehát elősegítjük a túlsúly vagy akár a diabétesz kialakulását.

Mi a megoldás válogatós kisbaba táplálására?

A hozzátáplálás során nagyon fontos a türelem: ha a kicsi nem akar elfogadni bizonyos ételeket, nem szabad erőltetni. Kis szünet után újra kell próbálkozni az adott étel kínálásával, míg el nem fogadja. Egyszeri kóstoltatás nem elegendő, a babának gyakran egy-két hétig, naponta meg kell ízlelnie ugyanazt az ételt, mire elfogadja. Az első 1000 nap meghatározó a baba felnőttkori egészségének megalapozása szempontjából, ezért nem szabad feladni, és elfogadni, hogy a gyermek nem akarja a korának megfelelő ételeket fogyasztani.

Változatos, kiegyensúlyozott étrenddel ugyanis sokat tehetünk a gyermek megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottságáért. A megfelelő tápanyagbevitelben nagy segítséget jelenthetnek a junior gyerekitalok is, melyek a korosztály szükségleteinek megfelelő arányban tartalmaznak tápanyagokat és a kellő mennyiségű folyadékbevitelhez is hozzájárulnak (napi ajánlott fogyasztásuk 500 ml). Egy friss, nemzetközi kutatás is alátámasztja, hogy amennyiben a kisgyermekek rendszeresen fogyasztottak junior gyerekitalt (minimum 300 ml-t naponta), 78%-kal kisebb eséllyel alakult ki nálunk D-vitamin-, 58%-kal kevesebb eséllyel pedig vashiány2.

Nagyszülőként fontos, hogy támogassuk a szülőket az unokák helyes táplálásában: tartsuk szem előtt a mai ajánlásokat, hiszen ma már a rengeteg kutatásnak köszönhetően nagyon sok információ áll rendelkezésünkre a témában. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy minél egészségesebb felnőtt válhasson a gyerekekből, és természetes, hogy mind a szülőknek, mind pedig a nagyszülőknek ez a legfőbb célja.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelik a témában, ITT minden nagyszülőknek szánt cikkünket megtalálja.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

2 Marjolijn D. Akkermans et al.: A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. AJCN. 4. Jan. 2017

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!