Heti mintaétrend az 1-3 éves babáknak

A kisgyermekek első három évében, az első 1000 napban a külső környezeti hatásoknak – azon belül is a táplálkozásnak – kiemelkedő szerepe van a felnőttkori egészség alakulása szempontjából. Helyes táplálással ugyanis jelentősen csökkenthetjük többek között az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy már a kismama is odafigyeljen az étkezésére, majd a hozzátáplálás során, illetve még 1 éves kor felett is betartsuk a szakemberek javaslatait és kizárólag olyan ételt kínáljunk kisbabánknak, amelynek emésztésére szervezete már felkészült.

Heti mintaétrend

Magyarországon általános probléma a vitaminhiány, és ez a gyerekekre is jellemző. Az 1-3 éves magyar kisgyermekek 65 százaléka nem fogyaszt elég D-vitamint1, mely immunrendszerének működését, valamint a csontok és fogak megfelelő fejlődését támogatná. Emellett minden negyedik magyar kisgyermeknek alacsony a vasbevitele2, ami a kognitív képességek (pl. koncentrációs képesség, memória, tanulási és nyelvi készségek) fejlődésére lehet kedvezőtlen hatással. Kalciumból pedig 42 százalékuk nem fogyaszt eleget1, ez pedig (a D-vitamin mellett) a csontok és fogak fejlődéséhez lenne szükséges.

A vitaminhiány jellemzően a nem megfelelő táplálásra vezethető vissza. Sajnos még mindig nagyon jellemző a „mini felnőtt” attitűd a szülők részéről, vagyis teljesen helyénvalónak tartják, hogy az 1-3 éves kisgyermek ugyanazt eszi, amit a család többi tagja. Ez egy ekkora gyermek számára nem megfelelő, hiszen a felnőttétrend nem biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagot. A rohamos fejlődés miatt neki akár 7-szer több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége (testsúlykilogrammonként)1, a gyomra ugyanakkor jóval kisebb egy felnőtténél, mennyiségre tehát kevesebbet tud enni.

Ezért nagyon fontos, hogy fokozott körültekintéssel állítsuk össze gyermekünk étrendjét.

Tekintsd át és használd mintaétrendünket, hogy te is biztos lehess benne, hogy kisgyermeked mindent megkap, amire szüksége van!

 

TÖLTS LE A NYOMTATHATÓ MINTAÉTRENDET INNEN!

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

2 Energy- EFSA 2013; Protein- EFSA 2012, Micronutrients- Nordic Nutrition Recommendations 2012

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!