Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

A túlzott cukorbevitel súlyos vashiányhoz vezethet

A vashiány az egyik leggyakoribb ásványianyag-hiány, amely többnyire a helytelen, egyoldalú táplálkozás miatt alakul ki. A vas az immunrendszer és az agyfejlődés egyik legfontosabb támogatója: a babák agya életük első 1000 napjában fejlődik a leggyorsabban, így a vas pótlása elengedhetetlen a hozzátáplálás idején. Mivel ez a fajta tápanyaghiány nem minden esetben jár tünettel, a vérszegénységhez vezető vashiányt nem egyszerű kideríteni. Pedig a felismerés fontos: kutatások szerint 1 éves korukra a gyermekek közel felét érinti a probléma.

Az élet első 1000 napja különös jelentősséggel bír, hiszen többek között ekkor alakul ki a védelmet biztosító bélflóra, és az agy is gyors fejlődésen megy keresztül. A környezeti hatásoknak, azon belül is az életkornak megfelelő táplálásnak és a vaspótlásnak kiemelt jelentősége van az agyfejlődés és az egészséges immunrendszer, valamint a sejtképzés támogatásában.

Kell-e pótolni a vasat szoptatás idején?

A hazánkban vezető hiánybetegségként számon tartott vashiány többnyire a helytelen táplálkozás miatt alakul ki - jellemzően egyéves kor felett, illetve a szoptatást követő időszakban. A szoptatás során a baba vaspótlása is biztosított (szoptatás idején a kismamáknak napi 20 mg vasbevitelre van szükségük).

Az anyatej vastartalmának csupán 50%-a szívódik fel a baba szervezetében, ezért szoptatás során is érdemes vasban gazdag ételeket fogyasztani (például spenótot, hüvelyeseket, kesudiót, marhamájat, áfonyát, tojást vagy néhány kocka magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládét). A kifejezetten vaspótló vitaminokat csak orvosi utasításra szabad szedni. Az első 1000 nap során az agyfejlődésben és vörösvérsejt-képzésben is kulcsszerepet játszó vas pótlása önmagában nem elegendő: csak C-vitamin- és folsavbevitellel együtt igazán hatékony, amelyek segítik az ásványi anyag felszívódását.

A gyors növekedés miatt az babák vasraktárai kb. 4-6 hónapos korra kiürülnek. Innentől kezdve, különösen a hozzátáplálás során fontos ügyelni a változatos, vasban és C-vitaminban gazdag étrendre.

A vashiány oka és tünetei a hozzátáplálás során

1-3 éves kor között a kicsik vasszükséglete 11 mg-ról 7 mg-ra csökken, viszont többségét ekkor már az anyatejen kívüli táplálékokból kell biztosítani. Leggyakrabban ebben az időszakban alakul ki a vashiány. Érdemes tudni, hogy a cukorban, finomított szénhidrátokban gazdag, egyoldalú táplálás is vashiányhoz vezethet: a túlsúlyos gyerekek mintegy ötöde vashiánnyal küzd.  A felnőttkori elhízásra való hajlam pedig szintén főként az élet első 1000 napjában dől el, a tudatos táplálás ebből a szempontból is elengedhetetlen.

Bár a vashiány gyakran tünetmentes, néhány árulkodó jelre érdemes odafigyelni. Ilyen a folyamatos bágyadtság, levertség, a gyakori és makacs fertőzések, betegeskedés, sápadtság, fáradékonyság, vékonyodó körmök, fejfájás, étvágytalanság.

TIPPEK A VASHIÁNY MEGELŐZÉSÉÉRT

Kiegyensúlyozott étrenddel és vastartalmú ételek – pl. vöröshúsok, máj, tojás, halak, zöldszínű zöldségek, teljeskiőrlésű gabonák és hüvelyesek – rendszeres fogyasztásával támogatható a vas mindennapos pótlása. Mindemellett megoldást jelenthetnek az 1-3 korosztály tápanyagigényeinek megfelelően összeállított tejalapú gyerekitalok is.

Kíváncsi vagy, gyermeked elegendő vashoz jut-a? Próbáld ki kalkulátorunkat: http://goo.gl/ib10UH

 

Kulcsszavak

Partnerek: