Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

A mozgásfejlődés legfontosabb állomásai

Az első önálló lépések minden baba életében meghatározók. Az egész család által várt pillanatot hosszú fejlődés előzi meg, ami, bár mindenkinél eltérő ütemű, a babák többségénél a 13. hónap környékére tehető. A mozgásfejlődést természetesen számos tényező befolyásolja, ilyen például a baba csontozata, a súlya vagy akár a személyisége is. Az élet első 1000 napjának vitamindús táplálásával mi is hozzájárulhatunk a megfelelő fejlődéshez, és segíthetjük az első lépések felé vezető úton.

 

A baba fejlődése: hogyan lesz a kúszásból egyszer csak sétálás?

Bár a baba személyisége nagyban befolyásolja, hogy mikor érkezik el az első lépések ideje, a mozgásfejlődés kulcsfontosságú állomásai a legtöbb gyermeknél egyidőben történnek. 7 hónapos korára a csecsemők többsége már kúszik, gurul és a kezére támaszkodva ülni is képes. 9-10 hónapos korban a legtöbb baba elkezd mászni, sőt, magától fel is ül, de felkapaszkodni még többnyire nem tud. Mire betölti a kicsi az 1 éves kort, már nem csak feláll, de képes kapaszkodás nélkül, magától megállni pár másodpercig. 13 hónapos korára sok kisbaba megteszi az első lépéseket, és másfélévesen már igazi kis totyogó válik belőlük.

 

A vashiány negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést

1 éves kor felett tízből kilenc baba nem kap megfelelő mennyiségű vasat[1], pedig hiánya súlyos esetben a szellemi és a mozgásfejlődés visszamaradásához is vezethet. A fogantatástól számított első 1000 nap helyes táplálása elengedhetetlen a fejlődés szempontjából: a korosztály számára megfelelő, vitamindús táplálással támogathatjuk az immunrendszert, a mozgásfejlődést, és olyan későbbi népbetegségeket is megelőzhetünk, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A kiegyensúlyozott, változatos, egészséges étrend kialakítása kulcsfontosságú. Ennek részeként a folyékony, tejalapú táplálás – anyatej, annak hiányában tápszer, egyéves kor felett junior gyerekital –  szintén hozzájárulhat a mozgásfejlődés támogatásához és a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótláshoz. Fontos tudni, hogy a szilárd ételek bevezetése nem válthat ki egy tejalapú táplálást sem és még egy éves kor felett is 500 ml folyékony, tejalapú táplálékot biztosítani kell a kisgyermekeknek.  A korosztály számára kifejlesztett tejalapú gyerekitalok a fejlődő szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaznak, így ezek is hozzájárulhatnak a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótláshoz.

 


[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

Kulcsszavak

Partnerek: