Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

A szoptatás hosszú és rövid távú hatásai az édesanya és a baba egészségére

 

Régóta tudjuk, hogy a szoptatásnak nagyon fontos szerepe van egy kisbaba táplálásában, hiszen az anyatej a legtermészetesebb táplálék egy csecsemő számára. Az anyának és a babának egyaránt a szoptatás az ideális, és minél tovább kap anyatejet a kisbaba, annál jobb.

Természetesen mindennek megvan az oka, ugyanis a szoptatásnak mind az anya, mind pedig a kisbaba szempontjából számos előnye van rövid- és hosszútávon egyaránt. Az első 1000 nap táplálkozása nagymértékben befolyásolja gyermekünk későbbi egészségét, ebbe pedig a szoptatás is beletartozik.

 

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak a kisbaba szempontjából?

A baba számára az anyatej rövidtávon segít megelőzni az emésztőrendszeri megbetegedéseket, a légúti fertőzéseket, valamint az allergiát. Az első hónapokban tehát különösen fontos az anyatejes táplálás, ugyanis védelmet nyújt a babának több betegség ellen. Hosszabb távon elmondható, hogy a szoptatott babák körében később kevésbé gyakori a túlsúly, valamint a cukorbetegség. Alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, illetve egyes kutatások szerint az intelligenciateszteken is magasabb eredményt sikerül elérniük.

A szoptatás megkönnyítheti az anya és gyermeke közötti szoros kötődés kialakulását. Ez a szoros kapcsolat az, ami arra ösztönzi az anya szervezetét, hogy antitesteket termeljen, és az anyatejjel átadja gyermekének. Így lehetséges, hogy az anyatej védelmet biztosít a babának bizonyos betegségek, fertőzések ellen, és erősíti az immunrendszerét.

 

Előnyök az édesanya szempontjából

Nemcsak a baba szervezetére, hanem bizony az édesanyáéra is pozitív hatással van a szoptatás. Egyrészt segíthet visszanyerni a szülés előtti testsúlyt, másrészt csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint például a petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát.

 

Meddig szoptassunk?

Szinte minden édesanyában felmerül a kérdés, hogy meddig szoptassa a babáját, mikor jön el az ideje az elválasztásnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 hónapig ajánlja a kizárólagos szoptatást, ezután pedig a szoptatás folytatását javasolják a hozzátáplálás mellett.

A kisgyermekeknek 1 éves kor fölött is szükségük van napi 500 ml folyékony, tejalapú táplálékra. Ha van rá mód, a legjobb, ha ez továbbra is anyatej legyen. Az ajánlás szerint minimum 2 éves korig célszerű a szoptatás folytatása, hiszen az anyatejben még ilyenkor is rengeteg vitamin van, ami erősíti a gyermek immunrendszerét. Amennyiben nincs elegendő anyatej, a kisgyermekek megfelelő vitaminpótlásáért választhatjuk a korosztály speciális tápanyagszükségleteinek megfelelően kialakított junior gyerekitalokat is.

 

Kulcsszavak

Partnerek: