Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Hogyan támogatja az anyatej a baba fejlődését és az anya egészségét?

A gyermekek életének első 1000 napja során kiemelt jelentőséggel bír a születéstől egyéves korig terjedő időszak, hiszen a bélflóra kialakulása - amely a szervezet védekezőképességében is kulcsszerepet játszik - a születéssel kezdődik. Annak érdekében, hogy a babák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hat hónapos korig a kizárólag anyatejjel való táplálást javasolja, de lehetőség szerint (amíg a kicsi és az anya ezt igényli), érdemes tovább folytatni a szoptatást.

Legalább 6 hónapos korig az anyatej a gyermek kizárólagos és legfontosabb tápláléka (összetétele folyamatosan változik a csecsemő aktuális igényeinek megfelelően). A szoptatás mindkét fél számára szoros érzelmi köteléket jelent, ami a mentális egészség kialakulásának és fenntartásának egyik alappillére. A folyamat során anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymással, ami a baba egész életére kihat: magabiztosabb lesz és jobban tűri a stresszt. A legfrissebb hazai kutatás szerint[1] 1 éves korig a babák felét szoptatja az édesanyjuk (ami európai viszonylatban nem számít rossz eredménynek) és 2 éves kor felett is a kisgyermekek 7 százaléka kap anyatejet.

 

Az anyatej csökkenti a megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát

Az anyatejnek tökéletes a tápanyagtartalma, amely segíti a babát a későbbi elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint megelőzésében, valamint csökkenti a cukorbetegség és a leukémiás megbetegedés kialakulásának kockázatát. Minden más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében: élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek aszerint változnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az édesanya náthás lesz, az ellenanyagok megjelennek a tejben is, ezért a kisbaba vagy el sem kapja, vagy enyhébb formában vészeli át a betegséget.

Az anyatej csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát és gyulladáscsökkentő hatással is bír: a laktoferrin nevű fehérjének köszönhetően (amely megköti a vasat) gátolja a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók terjedését. Kutatások sora bizonyította, hogy az első 1000 napban helyesen táplált és megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.

 

A szoptatás segít visszanyerni a szülés előtti testsúlyt

A szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van. Egyik nagy előnye, hogy segít lebontani azt a zsírt, ami a terhesség alatti hízás során halmozódik fel a női szervezetben, így hozzájárul ahhoz, hogy a kismama hamarabb visszanyerje szülés után az alakját.

Az egészséget érintő kedvező hatások között fontos megemlíteni, hogy a szoptatási idő növekedésével csökken a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is. Azoknál a nőknél, akiknek a családjában öröklődik a mell- és petefészekrákra való hajlam, a szoptatás 60%-kal csökkenti a kockázatot.

 

 


[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

Kapcsolódó oldalak

Kulcsszavak

Kalkulátorok
Kalkulátorok
Partnerek: