Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

A baba fejlődésének egyik alappillére a D-vitamin-pótlás

 

A rengeteg táplálkozási útmutató és jótanács sűrűjében néha bizony a legnagyobb odafigyelés mellett is könnyű elveszni. A megfelelő D-vitamin-bevitel például gyakran feledésbe merül, pedig a napfényvitaminként is ismert D-vitamin elengedhetetlen a fejlődéshez, és különösen télen nagy gondot kell fordítani a pótlására.

 

A D-vitamin fontos a baba fejlődéséhez

A D-vitamin rendkívül fontos alkotóeleme a szervezetnek: az immunrendszer és a csontfejlődés támogatása mellett fokozza az inzulintermelődést, befolyásolja az idegrendszer fejlődését és csökkenti a depresszió kialakulásának az esélyét is.

Az élet első 1000 napjában különösen fontos odafigyelni a megfelelő D-vitamin-pótlásra, ugyanis ekkor a gyermekkori és a felnőttkori egészséget egyaránt megalapozhatjuk. Ennek ellenére sajnos az 1-3 éves korosztály jelentős része D-vitamin-hiányos, tél végére pedig a felnőtt lakosság 95%-a szenved vitaminhiányban.

 

A D-vitamin-pótlás a hozzátáplálás idején

A D-vitamin pótlására már a születés pillanatától szükség van: a vitaminhiány a kalcium felszívódását is negatívan befolyásolja, visszaveti a csontfejlődést, és súlyos esetben akár angolkórhoz is vezethet.

Egyéves korig a hazai orvosi ajánlás alapján csepp formában érdemes pótolni a D-vitamint, 1 éves kor felett azonban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és ennek részeként a korosztály igényeinek megfelelően készített tejalapú gyerekitalok is segíthetnek a pótlásban. A csontok növekedése a 6. és a 18. hónap között a legaktívabb, ezért a vitaminbevitelre ilyenkor különösen nagy figyelmet kell fordítani (a szakértők 1-3 éves kor között napi 400 NE D-vitamint javasolnak).

Kulcsszavak

Partnerek: