Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Ünnepi finomságok a hozzátáplálás idején: mit szabad és mit nem?

 

Az élet első 1000 napjában különösen fontos, hogy a babák megfelelő táplálékot kapjanak, és erről a karácsonyi sürgés-forgásban sem szabad megfeledkezni. Íme, néhány tipp és recept, hogyan vonhatod be a babát is az ünnepi készülődésbe!

 

A hozzátáplálás karácsonyi főszereplői

Minden anyuka azt szeretné, hogy a baba is részt vehessen a meghitt ünnepi vacsorákon, de fontos szem előtt tartani, hogy még az egyéves babák étrendje is jelentősen eltér a felnőttekétől. A hozzátáplálás időszakában a hagyományos karácsonyi ételek és a cukros édességek megterhelik a kicsi emésztőrendszerét, ezért érdemes olyan finomságokat készíteni, amik igazodnak a szervezet aktuális fejlődési szakaszához. Az ünnepi ételekhez finom italok is járnak, de bánjunk óvatosan a cukrozott teákkal, szörpökkel és gyümölcslevekkel, mert magas a rejtett cukortartalmuk. Arra is ügyeljünk, hogy ne a saját ízlésünk szerint ízesítsük, fűszerezzük az ételeket, mert a baba fejlődésben lévő ízérzékelése még más, mint a felnőtteké.

 

Glutén-és laktózmentes finomság: fahéjas répamuffin (1 éves kortól)

Az elkészítéséhez szükséged lesz 2 bögrényi sárgarépára, 2 bögre mandulalisztre, fél bögre dióra, 2 evőkanál mézre, 1 tojásra, 1 teáskanál szódabikarbónára, ugyanennyi fahéjra, 1 csipet sóra és muffin sütőpapírokra. Keverd össze egy edényben a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, egy másik edényben pedig a tojást, a mézet, a sárgarépát és a diót. A nedves és a száraz összetevőket keverd össze, majd a kész masszát kanalazd a muffin-formákba, szórd meg fahéjjal és 20-25 percig süsd.

Kulcsszavak

Partnerek: