Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Milyen nehézségekkel találkoznak az édesanyák a szoptatás során?

 

Az első 1000 nap külső környezeti hatásai, azon belül is várandósság alatt a kismama táplálkozása, majd a baba helyes táplálása soha vissza nem térő alkalom, hiszen ekkor alapozhatjuk meg kisbabánk hosszútávú egészségét. Ennek ismeretében a legtöbb kismama már a terhesség során elhatározza, hogy szoptatni fogja a kisbabáját, hiszen az anyatej a legtermészetesebb és legjobb a babának. Számos jótékony hatása van a baba fejlődése, egészsége, bélflórájának és immunrendszerének fejlődése szempontjából, valamint segíti a kötődés kialakulását az édesanya és gyermeke között. Előfordul azonban, hogy a természetessége ellenére a szoptatás egyáltalán nem megy könnyen, sőt! Számos nehézséggel találkozhat az újdonsült anyuka.

 

Miért fontos a szoptatás?

 

Az anyatej jóval több a babák számára, mint táplálék: egyben immunerősítőként is szolgál, és rengeteg jótékony hatása van. Rövid távú előnyként említhetjük, hogy védelmet nyújt az allergia, illetve a légúti megbetegedések ellen, hosszabb távon emellett az elhízás és a cukorbetegségelkerülésében is szerepet játszik. Az anyatejes babák koleszterinszintje és vérnyomása később alacsonyabb lesz, és egy 2014-es kutatás szerint intelligenciateszteken is jobb eredményeket érnek el. A szoptatás nagyon fontos része az első 1000 nap táplálásának, ezáltal pedig a baba későbbi egészsége szempontjából is hatalmas a szerepe.

 

Nem mindenkinek megy a szoptatás – milyen nehézségek adódhatnak?

 

A legtöbb kismama úgy képzeli el a szoptatást, hogy a világ legtermészetesebb dolga lesz, hogy szépen, nyugodtan mellre teszi újszülöttjét, ő pedig azonnal ügyesen szopni kezd. Sajnos azonban ez nagyon gyakran nem így történik. Az anya nem tudja, hogyan is kellene mellre tenni a picit, a babának nem jó a technikája; hiába a folyamatos szoptatás, nincs elég tej; a mellbimbók fájnak, kisebesednek; a baba éhes, sír; az édesanya görcsössé, stresszessé válik, ami a tej mennyiségének további csökkenéséhez, esetleg teljes elapadásához vezethet. Gyakori gond még a mellgyulladás is, amely fokozza az anya fájdalmát, még tovább rontva ezzel a helyzetet.

A nehézségek ellenére persze megéri küzdeni a szoptatásért. Ha egyedül nem megy, egy szoptatási tanácsadó tud a legtöbbet segíteni ilyen helyzetben. Mindemellett ne feledjük: a baba fejlődése az első! Ha nincs elegendő anyatej, akkor a megfelelő biztosítása érdekében tápszerrel kell kiegészíteni a baba étrendjét. A kiválasztásában mindig kérjük ki gyermekorvosunk tanácsát!  

Kulcsszavak

Partnerek: