Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Mi az a folyékony, tejalapú táplálás?

 

Az élet első 1000 napjának elengedhetetlen és hangsúlyos része a folyékony, tejalapú táplálás, amely hozzájárul a baba megfelelő fejlődéséhez és olyan felnőttkori népbetegségek megelőzéséhez, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy az elhízás. Összefoglaltuk mindazt, amit a folyékony, tejalapú táplálásról tudnod kell!

 

A szoptatás mindenekelőtt, a tehéntej várhat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első 6 hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás a legtökéletesebb a baba számára, hiszen az anyatejben megtalálható minden olyan tápanyag és vitamin, amely hozzájárul a baba fejlődéséhez. Féléves kortól a kicsi megnövekedett energiaszükségletét már nem tudja önmagában az anyatej kielégíteni, ezért ekkor szükség van a hozzátáplálás megkezdésére.

A hozzátáplálás nem válthat ki egy folyékony, tejalapú étkezést sem, azok kiegészítéseképpen kell, hogy megtörténjen a szilárd ételek bevezetése. A folyékony, tejalapú táplálás, mely elsősorban az anyatejes táplálás, annak hiányában pedig a tápszerek és 1 éves kor felett a tejalapú gyerekitalok fogyasztását is magában foglalja, rendkívül fontos egészen 3 éves korig. Szintén fontos hangsúlyozni, hogy a hazai szakmai ajánlások szerint a tehéntejet nem szabad 1 év alatti babáknak adni, mert magas nátrium- és fehérjetartalma megterheli a baba még fejlődésben lévő emésztőrendszerét. Egyéves kor alatt haspuffadást, hasmenést vagy véres székletürítést okozhat, magas ásványianyag-tartalma pedig fokozottan terheli a vesét. Sok szakértő szerint 3 éves korig érdemes várni a bevezetésével.

 

Új korszak, új ízek: a hozzátáplálás időszaka

Hat-hét hónapos kortól a baba szervezete már igényli az új tápanyagokat, és sok anyuka esik ekkor abba a hibába, hogy az anyatejes táplálást túl hamar váltja fel a szilárd ételek kizárólagos adásával. Pedig, ahhoz, hogy elkerüljük a baba emésztésének a felborulását, továbbra is naponta legalább 500 ml folyékony, tejalapú táplálékra van szükség egészen 3 éves korig.

1 éves kor felett a junior gyerekitalok is segítséget jelenthetnek a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlásában. 

Kulcsszavak

Partnerek: