Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Mit tegyen az édesanya, ha nincs elég teje? - Tények és tévhitek a tápszeres táplálásról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint féléves korig (azt követően pedig igény szerint) a babák számára a legtökéletesebb táplálék az anyatej. Azonban sajnos nem minden kismama tudja megfelelő ideig szoptatni a gyermekét. A hazai felmérések szerint minden harmadik édesanya küzd valamilyen szoptatási nehézséggel: a leggyakrabban említett probléma az, hogy kevés az anyatej. A legfontosabb szempont ebben az esetben is a baba egészsége, ezért, ha nincs vagy nem elegendő az anyatej, alternatív megoldást kell találni. A 3 éves korig tartó tejalapú táplálás (amelyen nem csak az anyatejes táplálást értjük) kiemelten fontos szerepet tölt be az élet első 1000 napjában és a felnőttkori egészség megalapozásában.

 

A legfontosabb a baba egészsége és megfelelő fejlődése

 

Minden baba számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék, hiszen összetétele nem csak életkor szerint, hanem akár egy szoptatáson belül is képes a baba változó igényeihez alkalmazkodni, és minden fejlődéshez szükséges vitamint és tápanyagot tartalmaz. Sajnos azonban a kismamák közel fele küzd szoptatási nehézségekkel a születést követő első 6 hónapban - legtöbben arra panaszkodnak, hogy túl kevés az anyatej.[1] Fontos, hogy mindent tegyünk meg védőnőnk segítségével az anyatejes táplálás megvalósulásáért! Ha bármilyen okból nem biztosítható a baba számára a kellő mennyiségű anyatej, átmeneti ideig vagy hosszútávon mindenképpen kiegészítő módszert kell alkalmazni, különben a baba nem fejlődik megfelelően, és éhezni fog.

Az anyatejes táplálást semmiképpen sem szabad túl korán felváltani vagy helyettesíteni a baba szervezete számára nehezen emészthető tehéntejjel. A korszerű és kifejezetten az adott korosztály számára kifejlesztett tápszerek a tehéntejjel ellentétben nem terhelik meg a baba az emésztőrendszert, és minden fontos vitamint és ásványi anyagot olyan arányban tartalmaznak, ahogy arra a baba életének első 1000 napjában szüksége van. A tehéntej bevezetésével 1 éves korig mindenképpen várni kell, de számos szakértő szerint egészen 3 éves korig érdemes kerülni.

 

A BABA NEM MINI FELNŐTT!

 

Az első születésnap fontos mérföldkő a gyermekek táplálkozásában, hiszen szinte már mindent ehetnek, amit a család többi tagja, azonban nem szabad elfelejteni, hogy szükségleteik 3 éves korig még jelentősen eltérnek az idősebbekétől. A napi ajánlott kalóriabevitel 1 évesen kb. kb 800 kcal, 3 évesen kb. 1300 kcal, a folyadékmennyiség pedig 800-1000 ml, amelynek egy részét érdemes továbbra is tejalapú táplálásból fedezni.

A tejalapú táplálás folytatásaként sokak szerint jó megoldás lehet a vizezett vagy más néven a „feles” tehéntej. Ez a régi háztáji praktika ugyan természetes megoldásnak tűnhet, a tehéntej azonban még ilyen formában is sokkal többet árthat a baba szervezetének, mint gondolnánk. Magas nátrium és fehérjetartalma jelentősen megterheli a kiválasztó- és emésztőrendszert, ráadásul a tehéntej korai bevezetése az allergiára és szénanáthára való hajlamot is növeli. 500 ml hígítatlan tej vagy tejkészítmény egy 12 kg-os gyermek teljes napi fehérjeszükségletét fedezi, így akaratlanul is túl sok fehérje juthat a fejlődő szervezetbe.

 

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK  A TÁPSZEREKRŐL

 

Hazánkban féléves korukig a babák közel háromnegyede kap tápszert1, amit általában 3 hónapos korukban fogyasztanak először. Ennek ellenére a társadalom negatív megítélése és a tápszerekkel kapcsolatos tévhitek miatt sok anyuka nem mer segítséget kérni, ha nem tud megfelelően szoptatni. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tápszerrel táplált babák immunrendszere jóval gyengébb az anyatejjel táplált babákénál.

A másik leggyakoribb tévhit, hogy a tápszerrel táplált babák túlsúlyosak lesznek, azonban a modern tápszerek csak annyi fehérjét tartalmaznak, ami a baba optimális fejlődéséhez szükséges, sem többet, sem kevesebbet, így nem okoznak túlzott gyarapodást. Bár az ideális táplálékforrás minden esetben az anyatej, a baba egészséges fejlődését anyatej hiányában tápszeres táplálással segíthetjük legjobban.

A korszerű és az életkori igényeknek megfelelően kifejlesztett tápszerek ugyan nem helyettesítik az anyatejet, de megfelelő alternatívát jelenthetnek. A tehéntejjel ellentétben nem terhelik a baba szervezetét, és a hatályos rendeleteknek megfelelően minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amely a kicsi fejlődéséhez szükséges. Az életkornak megfelelő táplálás pedig elengedhetetlen: az élet első 1000 napjának környezeti hatásai, azon belül is a táplálás nem csak a gyermekkori egészséget határozza meg, de olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében is kulcsszerepet játszik, mint a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.” – fejtette ki Dr. Altorjai Péter, házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja.

 

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015 

 

Kulcsszavak

Partnerek: