Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Szoptatás és folyadékpótlás: adjunk-e vizet az anyatejes babának a nyári hőségben?

 

Javában tart a nyári kánikula, így joggal merül fel sok anyukában a kérdés, hogy mit és mennyit adjunk inni a babának a forró napokon. Vajon ilyenkor is elég az anyatej? Mit tegyünk, ha már elkezdődött a hozzátáplálás? Szerencsére sok olyan egészséges megoldás létezik, amivel könnyen megvédhetjük a kicsiket a kiszáradástól, és gond nélkül átvészelhetjük a legnagyobb kánikulát is. A fogantatástól számított első 1000 nap különös jelentőséggel bír a babák életében, ugyanis megfelelő táplálással már ekkor megalapozhatjuk későbbi egészségüket. Talán meglepő, de az ideális folyadékpótlás is nagyban befolyásolja babánk fejlődését.

 

Elegendő-e a babának nyáron is az anyatej?

A nyári hőségben mindannyiunknak megnő a folyadékigénye, ezért természetes, hogy az anyukák sokszor elbizonytalanodnak vajon elegendő-e babának, ha csak anyatejet kap. A megnyugtató válasz, hogy igen! Az anyatej legnagyobb része víz, így a hozzátáplálás megkezdéséig az anyatej (vagy annak hiányában az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő tápszer) biztosítja megfelelő folyadékpótlást a pici számára. Fontos, hogy tehéntejet véletlenül se adjunk a babának 1 éves kora előtt, hiszen az abban található fehérje- és ásványianyag-tartalom túl magas a kisbabák fejletlen emésztőrendszerének, és könnyen megterheli azt. A szoptató anyukának viszont a szokásosnál többet kell innia kánikula idején, hogy pótolja a szervezet megnövekedett folyadékigényét, mert előfordulhat, hogy a nagy melegben a baba gyakrabban szeretne szopizni.

 

Mi a teendő a hozzátáplálás ideje alatt?

A hozzátáplálás mind az anyuka, mind a baba számára egy izgalmas időszak kezdete. Ha a kisbaba téli születésű, akkor nyáron már szüksége lehet kiegészítő folyadékpótlásra is az anyatej, vagy a tápszer mellett. A pótlást érdemes a gyümölcsök és zöldségek préselt, szűrt levével kezdeni, ami plusz ízesítést sem igényel. Fontos, hogy semmiképpen ne adjunk a babának cukros italokat, mert túlzott cukortartalmuk eltelíti a gyomrot, károsítja a fogakat, és a bennük lévő rengeteg üres kalória elhízáshoz vezethet. Egyéves kor felett inkább ásványvizet, házilag készített teát vagy forralt vízzel higított 100%-os gyümölcslevet adjunk a babának. Sajnos 1 éves kor felett minden ötödik baba napi rendszerességgel kap cukros teát vagy szörpöt,[1] pedig az élet első 1000 napja meghatározó jelentőségű a gyermekek egészsége szempontjából. Megfelelő táplálással olyan későbbi megbetegedések is elkerülhetők, mint a ma már népbetegségnek számító cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

 

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ - TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

Kulcsszavak

Partnerek: