Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Szoptatási kisokos – Mennyi vitaminra van szüksége egy szoptató anyának?

 

A baba életének első 1000 napja különös jelentőséggel bír, hiszen ekkor alakul ki többek között a bélflóra, amely szervezetünk legfontosabb védekezőrendszere. Szintén ekkor fejlődik leggyorsabban a kisbabák agya, amelynek elengedhetetlen támogatói az omega-3 zsírsavak, különösképpen a DHA. A szoptatás kulcsszerepet tölt be mindkét fejlődési folyamatban, az anyatej tökéletes tápanyagtartalma pedig a baba hosszútávú egészségére is hatással van.

Ma már szinte természetes, hogy a kismamák a terhesség alatt terhesvitamint szednek, és fokozottan ügyelnek a táplálkozásukra. Ez a figyelem azonban a szülést követően gyakran alábbhagy, hiszen az édesanya minden erejével a kicsi megfelelő ellátására koncentrál. A legfrissebb hazai felmérések szerint[1] a szoptató anyukáknak csak alig több mint fele változtat az étrendjén, a vitaminpótlásra pedig még kevesebben figyelnek - a szoptatás idején pedig akár 30-100 százalékkal is megemelkedhet a vitamin- és ásványianyag-szükséglet. A megfelelő és kiegyensúlyozott szoptatós étrend kialakítása, valamint a vitaminok folyamatos pótlása nemcsak az anya egészségére és a szülés utáni regenerálódásra, hanem a baba felnőttkori egészségére is hatással lehet.

 

Az agyfejlődés és a jókedv támogatója: DHA 

A szoptatás kezdetén felmerülő nehézségek kezelése, és egy újszülött ellátása bizony kimerítő feladat. Kevesen tudják, hogy a folyamatos fáradtság hátterében többek között az alacsony B-vitamin szint is állhat: a B2-, B6-, és B9-vitaminok sokat hozzájárulhatnak a fáradtság csökkentéséhez.

A vitaminok mellett az omega-3 zsírsavak is hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez: a dokozahexaénsavnak (vagy ismertebb nevén DHA-nak) kiemelten fontos szerepe van az idegsejtek és a köztük lévő kapcsolat működésében, de a baba agyfejlődését is nagymértékben támogatja. Fontos, hogy az édesanya a szoptatás alatt (és már a terhesség során is) min. 200 mg-ot fogyasszon belőle. Az omega-3 zsírsavak a szülés utáni depresszió csökkentésében is segíthetnek: egy amerikai kutatás[2] bizonyította, hogy sokkal kevesebb depressziós eset fordul elő azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak esszenciális zsírsavakban gazdag halat.

 

D-vitaminnal az erős csontokért és az immunrendszerért 

Felsorolni is nehéz, hányféle élettani folyamatban játszik szerepet a D-vitamin, amely napfény hatására termelődik a szervezetben: kulcsszerepe van a szövetek épülésében, a baba csontozatának, fogainak és idegrendszerének fejlődésében, de segít megelőzni a gyermekkori cukorbetegséget is. Már 25 perc napon töltött idő is segíthet a D-vitamin-raktárak feltöltésében, az ideális vitaminszint eléréséhez viszont külső pótlásra is szükség van.

Bár az anyatej tartalmaz D-vitamint, sajnos ez nem elegendő a baba számára, mert csak kis hányada szívódik fel a szervezetében. Egyéves kor alatt hazánkban csepp formában kapnak pótlást a babák, a D-vitamin beviteléről viszont az első születésnap után sem szabad megfeledkezni: az élet első 1000 napja során kialakuló tartós D-vitaminhiány számos felnőttkori népbetegség kialakulásának hátterében állhat. A D-vitaminra az édesanya kimerült szervezetének is nagy szüksége van, hiszen hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, így a szoptatás alatti étrendben is érdemes a pótlásáról gondoskodni.

 

A vaspótlás a szoptatás idején is nélkülözhetetlen

Az optimális vasellátottság kiemelten fontos szerepet tölt be a baba kognitív fejlődésében, valamint a vörösvérsejt-képzésben. A csecsemő az első hat hónapban az anyatejen keresztül jut megfelelő mennyiségű vashoz, ezt követően viszont nagyon fontos gondoskodni a külső pótlásáról. A húsfélék, a tojás, valamint a száraz hüvelyesek és a teljeskiőrlésű gabonák kiváló vasforrások, ahogy a spenót, a sóska, a sárgabarack és az eper is. Fontos tudni, hogy az állati eredetű élelmiszerekből nagyobb arányban szívódik fel a vas szemben a növényi alapanyagokkal.

 

Vitaminpótlás szoptatás idején[3]

Vitamin, ásványianyag

Ajánlott napi mennyiség (szoptatás)

DHA

200 mg

D-vitamin

 Min. 20 µg (=800 NE)

A-vitamin

1,5 mg

B1

1,3 mg

B2

1,4 mg

B6

1,9 mg

B12

4 µg

E-vitamin

 17 mg

C-vitamin

105 mg

K-vitamin

60 µg

Biotine

30-60 µg

Kalcium

1000 mg

Niacin

16 mg

Magnézium

390 mg

Pantoténsav

6 µg

Szelén

75 µg

Foszfor

900 mg

Folsav

450  µg

Cink

 11 mg

Vas

 20 mg

Jód

260  µg

 

 

 

 

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015.

[2] Journal of the American Medical Association, 1996.

 

[3] DACH-Referenzwerte: http://goo.gl/F5BPZE

Kulcsszavak

Partnerek: