Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

A tehéntej és a glutén bevezetése: barátok vagy ellenségek?

A fogantatástól számított első 1000 nap táplálása számos felnőttkori népbetegség, például az elhízás, a cukorbetegség vagy az allergia megelőzésében is kulcsszerepet tölt be. Ezen korai időszakban a szülők szerepe és felelőssége óriási, hiszen a baba táplálásán keresztül már ekkor befolyásolhatják a pici felnőttkori egészségét. A túl korán bevezetett tehéntej vagy a túl későn bevezetett glutén azonban akár árthat is a baba jövőbeni egészségének és növelheti allergiára való hajlamot.

 

MIÉRT NÉLKÜLÖZHETETLEN AZ ANYATEJ BIZTOSÍTOTTA VÉDELEM A HOZZÁTÁPLÁLÁSKOR is?

Az anyatej az első védőoltás és a legtökéletesebb táplálék a baba számára, sőt, a szoptatás mindemellett csökkenti a 2-es típusú diabétesz, valamint a különböző allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét is. Életének első 6 hónapjában a baba számára az anyatej jelenti a tökéletes és (ideális esetben) az egyetlen táplálékot. A legfrissebb hazai kutatás szerint[1] 1 éves korig a babák felét szoptatja az édesanyjuk (ami európai viszonylatban nem számít rossz eredménynek) és 2 éves kor felett is a kisgyermekek 7 százaléka kap anyatejet.

Az anyatej számtalan élettani előnye mellett a kedvező hatások közé tartozik az is, hogy a szoptatott babáknál kisebb valószínűséggel jelentkezik a tejfehérje allergia. Egyes esetekben azonban a tejfehérjéjére való érzékenység épp az anyatejtől alakul ki: ha az édesanya tejes ételt fogyaszt, akaratlanul is árthat a babának, mert a tejfehérje-molekulák átjutnak az anyatejbe. Ha a babának gyakran fáj a hasa vagy ekcémás tünetek jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni.

A GLUTÉN NEM ELLENSÉG

Sok anyukát aggaszt a lisztérzékenység (cöliákia) esetleges kialakulása is, ezért a glutént gyakran ellenségként kezelik a hozzátáplálás során - pedig, ha megfelelő időpontban és mennyiségben vezetjük be a baba étrendjébe, elkerülhetjük az allergia kialakulását. A hazai ajánlások szerint a bevezetés lehetőség szerint 4-7 hónapos kor között, ha megoldható, az anyatej védelme mellett történjen. Szintén fontos, hogy a glutén bevezetése után még legalább 1-3 hónapon keresztül anyatejet is kapjon a baba, a kellő védelem kialakítása érdekében. A hazai statisztikák szerint az anyukák általában 6 hónapos korban, leginkább gabonapépek segítségével teszik az étrend részéve a glutént.

A TÚL KORÁN BEVEZETETT TEHÉNTEJ ALLERGIÁT OKOZHAT A BABÁNÁL

A tejalapú táplálás körül számos félreértés és téves információ kering a köztudatban. A folyamaton ugyanis nem csak a szoptatást értjük, hanem tejpépek, tejdesszertek vagy a junior gyerekitalok is részét képezhetik. A tejalapú táplálást egészen 3 éves korig érdemes folytatni, amelynek egyik alapszabálya, hogy a kisgyermekek napi 500 ml tejalapú táplálékot fogyasszanak. Egyéves kor alatt azonban semmiképpen sem szabad az anyatejet tehéntejjel helyettesíteni vagy felváltani - egyes szakmai ajánlások szerint egészen 3 éves korig ajánlott kerülni a bevezetését a baba étrendjébe. Ennek ellenére a 12-36 hónapos babák átlagosan 287 gramm tejterméket fogyasztanak naponta, melynek háromnegyede tehéntej.

Ha valamilyen okból nem elegendő az anyatej mennyisége, vagy nem megfelelő a minősége, a gyermekorvossal való egyeztetést követően az adott korosztály számára kifejlesztett, szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó tápszerek, illetve később a tejalapú gyerekitalok kínálása lehet megoldás. A vizezett, idő előtt (1 éves kor alatt) bevezetett tehéntej sokkal többet árthat, mint gondolnánk: magas nátrium- és fehérjetartalma megterheli a baba kiválasztó- és emésztőrendszerét, ráadásul az allergiára és szénanáthára való hajlamot is növeli.

A életkornak megfelelő táplálás, a hozzátáplálás 4-7 hónapos korban való megkezdése, valamint a glutén és a tehéntej biztonságos időben történő bevezetése hozzájárulhat a bélflóra megfelelő fejlődéséhez. Az élet első 1000 napjában kialakuló egészséges bélflóra hosszútávú előnyökkel jár: a többi között csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és az allergia kialakulását.

 

 

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

Kulcsszavak

Partnerek: