Főoldal / 0-1 ÉVES KORIG /

Tippek a téli hozzátápláláshoz

 

A hozzátáplálás a szülők számára sohasem tartozik a legkönnyebb feladatok közé, legalábbis akkor nem, ha lelkiismeretesen, felelősségteljesen szeretnék csinálni. Tudjuk, hogy az első 1000 napnak meghatározó szerepe van a baba fejlődése, és későbbi egészsége szempontjából, ezért érdemes ezt a kérdéskört komolyan venni.

A tél még nagyobb kihívások elé állít, hiszen a legtöbb gyümölcs, zöldség ebben az időszakban nem elérhető, legalábbis friss formában nem. A legtöbb anyuka ilyenkor nem keveset dilemmázik azon, hogy mit adjon a gyerekének enni. Üveges bébiételt? Mirelit zöldséget? Gondolkodjunk előre, és rakjuk el már nyáron a fagyasztóba? Befőtteket? Vagy érjük be azzal, ami van?

 

Mindenképpen adjunk idénygyümölcsöt és –zöldséget!

 

A legjobb lehetőség, hogy kihasználjuk azt, ami frissen elérhető, vagyis az idénygyümölcsökből és –zöldségekből mindenképpen adjunk, ha már annyi idős a baba, hogy ehet belőle. Télen is kapható alma, banán, körte, de ilyenkor van szezonja a narancsnak, mandarinnak, grapefruitnak. Az előre lefagyasztott gyümölcsökkel is érdemes próbálkozni, de tudnunk kell, hogy nem mindegyiknek ugyanolyan az állaga kiolvadás után, ezért sok gyerek nem fogadja el ezt a megoldást.

Zöldségekből mindig kapható brokkoli, karfiol, répa, krumpli, édesburgonya – ezek tekintetében jóval szélesebb a választék. Ami azonban nem kapható frissen, mint például a borsó, zöldbab, kukorica, sóska és spenót, pótolható bolti mirelit verzióval, de ha nyáron előre fagyasztottunk belőlük, azt is bátran adhatjuk kisbabánknak.

 

A megfelelő készítményekkel is hozzájárulhatunk a vitaminpótláshoz

 

Télen mindezek ellenére nehezebb biztosítani gyermekeink számára a megfelelő mennyiségű vitaminokat, de ebben nagyon sokat segíthetnek a speciálisan nekik kifejlesztett készítmények. A kicsiknek készült tejpépek vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak

Kicsit nagyobb gyerekeknél a junior gyerekitalok segíthetnek a vitaminbevitelben. Ezeket kifejezetten a kisgyerekek tápanyagigényeinek megfelelően fejlesztették ki. Próbáljuk ki ezeket bátran, az egészséges, vegyes étrend részeként!

Kulcsszavak

Partnerek: