Főoldal / 1-3 ÉVES KORIG /

A gyermekkori elhízás a cukorbetegség előszobája lehet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint bő egy évtized múlva olyan betegség lesz a 7. leggyakoribb halálok a világon, amely napi 30 perc mozgással és tudatos táplálkozással sok esetben megelőzhető: a cukorbetegség. Magyarországon minden tizedik embert érint az 1-es, vagy 2-es típusú cukorbetegség – utóbbi korábban csak a felnőtteket veszélyeztette, ma viszont már a gyermekek körében is egyre gyakoribb. A megelőzésért a szülők tehetnek a legtöbbet: az élet első 1000 napjának táplálása meghatározó szerepet tölt be a későbbi egészség alakulásában, és számos népbetegség – így a cukorbetegség is – megelőzhető a tudatos táplálkozással.

A 2-es típusú cukorbetegség korábban többnyire 30 éves kor felett alakult ki, a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően azonban ma már egyre több túlsúlyos gyermeket is fenyeget. Kialakulása - az 1-es típusú cukorbetegséggel szemben - elsősorban nem genetikai tényezőkön, hanem sokkal inkább az életmódon múlik. A fogantatástól számított első 1000 nap során a kismamák és anyukák tudatosan tehetnek gyermekük későbbi egészségéért, hiszen a megfelelő táplálásnak köszönhetően már ekkor megelőzhető többek között a diabétesz.

 

Egyéves baba étrendje: A kisgyerek nem minifelnőtt!

 

Sok szülő úgy gondolja, hogy 1 éves kor felett a babák mindenevő „minifelnőttek, azonban a kisgyermekek tápanyagigényét tekintve, ez korántsem helyes. Az 1-3 éves kisgyermekek szervezetének a felnőttekétől különböző mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra.

A legfrissebb hazai kutatás szerint[1] az édesanyák harmada egyetért azzal, hogy gyermeke ugyanazt egye, mint a család többi tagja, ugyanúgy sózva, fűszerezve vagy édesítve. Annak ellenére, hogy a korosztály számára ajánlott napi cukormennyiség maximum 12 gr, hazánkban az 1-3 éves kisgyermekek átlagosan napi 19,6 gr cukrot fogyasztanak, amely jelentős mértékben hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Gyakori tévhit, hogy az alultápláltság csak a sovány gyerekeket érinti, pedig a tápanyaghiány nem a testsúlytól függ: helytelen, illetve egyoldalú táplálás esetén a normál vagy akár túlsúlyos gyerekeknél is kialakulhat.

 

Helytelen hozzátáplálás: Egyre több az elhízott kisgyermek 

 

A hazai adatok szerint[2] a két év alatti kisgyermekek közel ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott. Érdemes odafigyelni az ilyen intő jelekre, hiszen a többletsúllyal rendelkező kisgyerekek nagy valószínűséggel felnőttként is túlsúllyal fognak küzdeni, amely számos népbetegség kialakulásának a kockázatát növeli.

Bár a felmérések szerint a szülők és gyermekeik BMI-je között nincs kimutatható kapcsolat, az otthon látott példa a legfontosabb a szokások kialakításában: az egészséges és változatos táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás és aktív életmód mind hatással vannak a gyerekek felnőttkori egészségére és életminőségére.

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015.

[2] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015.

 

Kulcsszavak

Partnerek: