Főoldal / 1-3 ÉVES KORIG /

A korai vashiány tanulási nehézségekhez vezethet

Sokan nem is gondolnák, hogy a vasnak milyen kiemelkedő szerepe van az élet első 1000 napja során, így sajnos a legtöbben a pótlásáról is elfelejtkeznek. Hazánkban az 1-3 éves korosztály 90 százaléka ritkán, vagy soha nem kap vasat[1], pedig a vashiányos állapot negatív hatással van a viselkedésre, az aktivitásra és az értelmi funkciókra, valamint súlyos vérszegénységet okozhat. Szerencsére számos lehetőségünk van a pótlására, a vasban gazdag ételektől kezdve a korosztály számára kifejlesztett gyerekitalokig.

 

A hozzátáplálásnál a megfelelő vasbevitelre is figyelni kell

Egyéves kort követően is fontos, hogy változatos, vitaminokban és nyomelemekben gazdag étrendet alakítsunk ki – az egyik legfontosabb nyomelem a vas. Sokaknak csak a vérszegénység kapcsán ismerős a vas, pedig ennek a nyomelemnek kiemelt szerepe van az agy és az idegrendszer fejlődésében, hiánya szellemi elmaradáshoz, illetve a mozgásfejlődés lassulásához vezethet. Fontos tudni azt is, hogy az alacsony vasbevitelnek nem jelentkeznek azonnal a tünetei, a hosszútávú következmények viszont súlyosak lehetnek: a vérszegénység és a fejfájás mellett viselkedési zavarok és tanulási nehézségek is felléphetnek. Szomorú tény, hogy hazánkban az 1-2 éves korosztály 88%-a, a 2-3 éves gyerekeknek pedig a 90%-a soha vagy csak ritkán kap vasat.[1]

 

Mennyi vasra van szüksége a babáknak?

A fogantatástól számított első 1000 nap táplálása meghatározó jelentőséggel bír a gyermekek egészségfejlődése szempontjából, a megfelelő étrend pedig a vaspótlásban is nagy segítséget jelent. A babfélék, a spenót, az aszalt gyümölcsök, a baromfi és a vörös húsok kifejezetten sok vasat tartalmaznak, és hozzájárulnak az 1 évesnél idősebb babák napi 7 mg-os szükségletének fedezéséhez. A vegyes, kiegyensúlyozott étrend mellett a korosztály számára kifejlesztett gyerekitalokkal is megkínálhatjuk a babát, amely a kisgyermekek tápanyagigényeinek megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.

 


[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

Kulcsszavak

Partnerek: