Főoldal / 1-3 ÉVES KORIG /

Hogyan védekezzünk az őszi megbetegedések ellen?

A legtöbb szülőnek meg kell küzdenie azzal a problémával, hogy miután a baba közösségbe kerül, gyakran több időt tölt otthon, betegen, mint a bölcsődében. A kicsik egymásnak adják át a különféle vírusokat, a többszöri újrafertőzésnek pedig komoly szövődményei is lehetnek. Az élet első 1000 napjának helyes táplálása az immunrendszer erősítésében és a baba fejlődésében is döntő szerepet játszik.

A legjobb védekezés a megelőzés

A tipikus bölcsődei betegségek közül a felső légúti megbetegedések jelentik a legnagyobb problémát a kisgyerekek körében. Ezek 90 százalékát olyan vírusok okozzák, amelyekre nincs gyógyszer és tüneti kezeléssel orvosolhatók, de nem megfelelő kezelés (például helytelen orrfújás) esetén komolyabb szövődményekhez, arcüreggyulladáshoz, középfülgyulladáshoz, hörghuruthoz vagy asztmatikus hörghuruthoz is vezethetnek.

A szervezet immunrendszerének megerősítésével és az ellenállóképesség növelésével azonban sokat tehetünk a megelőzésért, és a betegségek gyorsabb legyőzéséért. Az élet első 1000 napjában a megfelelő, vitamindús táplálással hatékonyan felkészíthetjük a baba szervezetét a vírusok elleni harcra.

A D-vitamin-szint meghatározza az immunrendszer erősségét

Míg 6 hónapos korig - a hazai szakmai ajánlásoknak megfelelően - tízből kilenc baba naponta kap D-vitamint valamilyen kiegészítő formájában, addig az 1-3 éves korosztály 40 százaléka havonta maximum egyszer, vagy ennél is ritkábban.[1] Pedig a vitamin  támogatja a szervezet ellenállóképességét. Az őszi hónapokban már semmiképpen sem hagyatkozhatunk csupán a napsütésre, a D-vitamin pótlásáról helyes táplálással is gondoskodni kell. Számos D-vitaminban gazdag ételt adhatunk 12 hónapos kortól (például tonhalat, lazacot, pisztrángot vagy májat, tojássárgáját vagy kakaóbabot), és a korosztály számára kifejlesztett tejalapú gyerekitalokkal is hozzájárulhatunk az immunrendszer támogatásához fontos vitaminok biztosításához.

 


[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptató anyák táplálkozási felmérése, MDOSZ - TNS Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

Kulcsszavak

Partnerek: