Főoldal / 1-3 ÉVES KORIG /

Mi a junior gyerekital? Mi alapján válasszunk?

 

A baba első születésnapjáig általában nem nagyon szoktak kérdések felmerülni a folyékony, tejalapú táplálással kapcsolatosan. Mindegyik gyerek kap anyatejet és/vagy tápszert, ha jól megy a hozzátáplálás, sok családban már csak reggel és este. Egy 1 éves baba esetében azonban már fel szokott merülni a kérdés: kell-e még szoptatni, vagy anyatej híján szüksége van-e még tápszerre? Mivel babánk későbbi élete szempontjából meghatározó szerepe van az első 1000 nap táplálásának, a kérdés abszolút jogos és fontos.

A válasz igen, kell még kapnia a babának folyékony, tejalapú táplálékot 1 éves kora után is, egészen pontosan 500 millilitert naponta. Természetesen az a legjobb, ha ezt anyatej formájában fogyaszthatja. Ha erre van lehetőség, általában nincs is több kérdés: az édesanya szoptatja tovább gyermekét. A nem szoptatott babáknál a junior gyerekital járulhat hozzá a napi 500ml tejalapú táplálék biztosításához..

 

Mi is az a junior gyerekital?

 

A junior gyerekital étkezést nem helyettesít, ugyanakkor kiegészítheti azt. Az ébredés után, illetve lefekvés előtt elfogyasztott junior gyerekital továbbra is biztosítja gyermekünk számára a szükséges folyékony, tejalapú táplálékot, ráadásul a gyermek korának megfelelő vitamin- és ásványianyag-adagot is tartalmazza. Ez egyfajta átmenetet képezhet az anyatej vagy a tápszer és a tehéntej között..

 

Miért válasszuk a junior gyerekitalt?

 

A hazai ajánlás szerint 1 éves kor alatt nem szabad tehéntejet adni a kisbabáknak, mert az megterheli a még fejlődésben lévő emésztőrendszerüket és ez súlyos esetben akár vashiányhoz, vérszegénységhez is vezethet. Számos szakértő azonban egészen 3 éves korig javasolja a tehéntej (és egyéb állati, valamin növényi tejek) mellőzését, hiszen azok nem tartalmazzák optimális mértékben a kisgyermekek számára szükséges tápanyagokat.

 

Hogyan válasszunk junior gyerekitalt?

 

Ahogy már említettük, a junior gyerekitalok összetétele a kisgyermekek speciális igényei szerint van kialakítva. Egy 1 éves gyermek étrendjében a vitaminoknak fontos szerepük van, ezért a gyerekitaloknál is elsősorban azt kell nézni, mennyi a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk.

Elsősorban a D-vitamin tartalomra érdemes odafigyelnünk, hiszen ezzel hozzájárulhatunk gyermekünk immunrendszerének egészséges működéséhez. Az 1-3 éves korosztály kiegyensúlyozott étrendjének részeként a junior gyerekitalok kiváló megoldást jelenthetnek nemcsak a korosztály számára szükséges tápanyagbevitel fedezésére, hanem a megfelelő folyadékpótlásra is. Amennyiben nem fogadja el az italt azonnal gyermekünk,  megpróbálhatunk kreatívak lenni és idénygyümölcsökkel turmixot készíteni belőle.

Kulcsszavak

Partnerek: