Főoldal / 1-3 ÉVES KORIG /

A baba kiegyensúlyozott fejlődésének alapja: a megfelelő táplálkozás az első három évben

 

A hozzátáplálás megkezdése vízválasztó a baba életében. Bár sokféle új étellel találkozhatnak, emésztőrendszerük még nem áll készen a felnőttek számára készült ételek befogadására, ezért a szülőknek fokozott figyelmet kell fordítani a baba testreszabott étrendjének kialakítására. Az élet első 1000 napjának táplálása nem csak a gyermekkori egészség szempontjából kulcsfontosságú, de jelentős szerepe van számos felnőttkori betegség megelőzésében is.

Az 1 éves baba tápanyag-, vitamin- és energiaigénye nagyban különbözik a felnőttekétől.  Ugyan pocakja körülbelül ötször kisebb, mint egy felnőtté, mégis – testsúly-kilogrammonként – akár hétszer több D-vitaminra, 5,5-szer több vasra, négyszer több kalciumra, és háromszor több telítetlen zsírsavmennyiségre is szüksége lehet.

Ennek ellenére sok családban a kicsi ugyanazt eszi, mint a család többi tagja. Ahhoz, hogy a baba gyarapodása kiegyensúlyozott ütemben történjen, a szülőnek nem szabad "mini felnőttként" kezelni a gyermeket. Bár az 1 éves korig kerülendő élelmiszerek kis idővel bátran bevezethetők, ez nem azt jelenti, hogy a baba ezután mindent ugyanúgy ehet, mint a szülei. Az immunrendszer és a kognitív területek fejlődése 12 hónapos kortól a legintenzívebb, de a felnőttkori magasság, csontsűrűség és vérnyomás szempontjából is meghatározó ez a fejlődési időszak.

 

Az 1 éves baba táplálásának alapszabálya: sót és cukrot mértékkel!

Egy 12 hónapos baba energiaszükséglete napi 1100-1300 kcal. Ennek felét érdemes szénhidráttal fedezni, de kerüljük a finomított cukrokat. Ahhoz, hogy a baba emésztőrendszere fokozatosan hozzászokjon az új ételek megemésztéséhez, hetente egy új étellel érdemes kísérletezni, hogy kiküszöböljük az allergiát vagy az esetleg hasfájást, haspuffadást okozó ételeket.

Kerüljük a sózott, fűszerezett vagy cukrozott élelmiszereket: a túlzott só- és cukorbevitel az elhízás és más felnőttkori betegségek előszobája lehet. Figyeljünk oda a vas folyamatos pótlására a megfelelő kognitív fejlődés érdekében, hiszen a vashiány befolyásolja a szellemi fejlődést, hiánya viselkedési zavarokat okozhat, és hatással lehet a későbbi iskolai teljesítményre is. A vas mellett a D-vitamin is létfontosságú: hozzájárul az immunrendszer működéséhez, segít  az egészséges csontfejlődésben is.

 

A helytelen táplálás visszafordíthatatlan károkat okozhat a baba fejlődésében

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a kiegyensúlyozott táplálásra, akár hiányállapotok is kialakulhatnak a kisgyermekek szervezetében. A minőségi táplálás sokkal fontosabb a mennyiséginél! Alultápláltság (malnutríció) nemcsak a vékonyabb testalkatú gyermekeket érintheti, hanem az életkornak és egészségi állapotnak nem megfelelő táplálkozás miatt a túlsúlyos gyerekeknél is kialakulhat olyan energia- és tápanyaghiány, amely súlyosan károsíthatja a szervezetük működését.

A malnutríció fokozza a fertőzések iránti hajlamot, megnyújtja a kórházi tartózkodások időtartamát, rontja az iskolai eredményeket és hátráltatja a szocializációs folyamatokat is. A legkisebbeket fenyegeti a legnagyobb veszély: az élet első 1000 napjában a nem megfelelő táplálás hátráltathatja a növekedést, az agy és az izomzat fejlődését.

A helyes táplálkozásról szóló hasznos tippeket, ötleteket és mintaétrendeket ezen az oldalon is találnak a szülők, de kérdéseikkel nyugodtan fordulhatnak a védőnőjükhöz, vagy gyermekorvosukhoz is.

Kulcsszavak

Partnerek: