Főoldal /

5 ARANYSZABÁLY

 

1. Nem csak a gének határozzák meg gyermeked jövőjét

A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai – azon belül is a táplálás – óriási szerepet játszanak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az élet első 1000 napjában szerzett immunitás egy életre szól. Ekkor a szülőnek aktív szerepe és egyedi, soha vissza nem térő lehetősége van gyermeke felnőttkori egészségének alakításában.

 

2. Az édesanya táplálkozása kihat gyermeke egész életére és egészségére

A magzat szervezete azokból a tápanyagokból épül fel, amit az édesanya fogyaszt, így a terhesség alatt kiemelten fontos a megnövekedett vitaminszükséglet pótlása.  Fontos, hogy az édesanya szervezetében már a terhesség előtt, a babatervezés időszakában megfelelő mennyiségben jelen legyenek az egészséges fejlődéshez szükséges vitaminok és nyomelemek. A megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezésére a várandósság alatt és a szoptatás időszakában is fokozottan ügyelni kell.

 

3. A baba legjobb tápláléka az anyatej

Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. Tartalmaz minden vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek szüksége van és folyamatosan igazodik igényeihez. Tökéletes a tápanyagtartalma, így a szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.

 

4. A hozzátáplálás nem verseny

Szülőként egyedülálló lehetősége van arra, hogy kialakítsa gyermeke egészséges étkezési szokásait. A babák étrendjébe csak akkor vezessünk be új ételt, amikor emésztőrendszerük már megérett rá. Fontos a türelem és a fokozatosság! Egyszerre csak egy újdonságot kínáljunk.

 

5. A kisgyermek 1 éves kor felett sem „mini” felnőtt

A kisgyermekeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek! Eltérő vitamin- és ásványianyag-igényük, és A felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik emésztőrendszerüket.

A tehéntej fogyasztása egyéves kor alatt semmiképp nem javasolt, mert magas fehérjetartalma szintén megterhelő lehet a baba emésztőrendszerének és a veséknek. Számos szakember 1-3 éves kor között is előnyösebbnek tartja az életkori tápanyagigényeknek megfelelően kialakított junior gyerekitalok fogyasztását, melyek hozzájárulnak a gyermekek vitaminszükségletének fedezéséhez.

 

Kapcsolódó oldalak

Kalkulátorok
Kalkulátorok
Vas kalkulátor
Vas kalkulátor
Partnerek: