Főoldal /

SZAKÉRTՐINK

Dr. Takács István - Endokrinológus, a programot kezdeményező Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke

„A legújabb kutatások szerint a genetika kisebb mértékben felelős a felnőttkori egészségi állapotért, mint azt korábban gondoltuk. Egészséges felnőtt egészséges gyermekből lesz, hiszen az első 1000 napban az emberi szervezet egy egész életre meghatározó fejlődésen megy át.”

1989-ben „summa cum laude” minősítéssel diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1994-ben belgyógyász, 1997-ben endokrinológus, majd 2001-ben klinikai farmakológus szakvizsgát tett. Ph.D. fokozatát 2000-ben szerezte meg a csontanyagcserére ható genetikai tényezők vizsgálatáért.

A diploma megszerzését követően folyamatosan a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján dolgozik, 2007 óta egyetemi docens. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi konferenciákon és továbbképzéseken. A Magyar Belgyógyász Társaság és a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság tagja, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság főtitkára és az „Első 1000 Nap Program”-ot Magyarországon életre hívó Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

 

Dr. Nádor Csaba - Újszülött gyógyász (neonatológus), gyermekgyógyász

„Életünk első 1000 napja kulcsfontosságú az immunrendszer és a bélflóra kialakulása szempontjából. A bélflóra nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, hiszen a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódásával segíti szervezetünk védekező mechanizmusát. Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, az allergia és a cukorbetegség megelőzését.

Különösen igaz ez az állítás a koraszülött babákra. Magyarországon majdnem minden 10. felnőtt koraszülöttként kezdte az életét, ami közel a duplája a fejlett, nyugati országokban mért aránynak. Helyes táplálkozással, a várandósgondozás kiterjesztésével, korszerűsítésével csökkenthető lenne a koraszülöttek száma.”

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett, majd 1995-ben a  budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. Ebben az évben kezdett el dolgozni a Szabolcs utcai kórház (Orvostovábbképző Intézet, Orvostovábbképző Egyetem, Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Országos Gyógyintézeti Központ) koraszülött intenzív osztályán.

Hamarosan a gyermekgyógyászaton belül egy speciális terület, a neonatológia (újszülött-gyógyászat) iránt kezdett érdeklődni. 2002-ben csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 2007-ben újszülött-gyógyászatból tett szakvizsgát.

2005-től vezeti az Országos Gyógyintézeti Központ, 2007-től a MH Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumát (PIC), mely az ország egyik legjobb szakmai eredményeit felmutató koraszülött intenzív centruma. A statisztikai mutatószámok alapján (halálozási, megbetegedési ráta) az osztály az európai élmezőnyhöz tartozó skandináv eredményekkel versenyez.

Kollégáival 2015-ben hívta életre a Melletted a helyem egyesületet, melynek fő célja, hogy Magyarországon csökkentse a koraszülések számát, és javítsa a koraszülöttek egészséges túlélési arányát.

 

Dr. Veres Gábor -  Gyermekgasztroenterológus, gyermekgyógyász

„Az utóbbi évek vizsgálatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap meghatározó a magzat és a kisded számára. Ebben a korai időszakban dől el, hogy a gének milyen mértékben expresszálódnak, ahol az egyik legfontosabb epigenetikai tényezőnek: a táplálásnak kulcsszerepe van. Ezalatt az időszak alatt a megfelelő csecsemőtáplálással nemcsak az obesitás, hanem a diabétesz és a kardiovaszkuláris betegségek prevenciója érdekében is sokat tehetünk.”

Egyetemi tanulmányait  a budapesti Semmelweis Orvosi Egyetem és Németországban, Freiburgban az Albert Ludwig Egyetemen végezte. 1994-ben szerzett diplomát summa cum laude minősítéssel. Csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát 2000-ben tett, gasztroenterológiai specializációját 2003-ban szerezte meg.

Tudományos fokozatát (PhD) döntően a Helsinkiben végzett kutatómunkája alapján 2004-ben nyerte el (Cöliákia, ételallergia és gyulladásos bélbetegségek immunológiai elemzése). Hasonló témakörökben folytatott kutatásait követően 2013-ban megkapta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora címet.  2013-tól a Magyar Gyermekgasztroenterológiai Társaság elnöke, 2014-től pedig az Európai Gyermekgasztroenterológia Társaság vezetőségi tagja.

1994 óta az I.sz. Gyermekklinika orvosa, 2011-től a Gasztroenterológiai osztály vezetője, 2013 októberétől a klinika igazgatóhelyettese.

Rendszeresen részt vesz kutatásokban, valamint előad hazai és nemzetközi konferenciákon.

 

Dr. Király Balázs - Gyermekorvos

„Az első 1000 nap program elindításában örömmel és boldogan vettem és veszek részt, mert hiszem azt, hogy az első 1000 nap egész életünk egészségére hatással van. Gyakorló orvosként naponta látom és tapasztalom, hogy míg 1 éves korig a gyermekek táplálkozásában minden lépést pontosan a gyermekorvosok vagy védőnők javaslatai alapján végeznek, addig 1 éves kor után ez teljesen megváltozik, és később pedig látom ennek a hatásait.

Megfelelő táplálkozással, egy kis odafigyeléssel visszaszoríthatjuk számos betegség kialakulását. Ez a célja az Első 1000 nap programnak, és ennek érdekében igyekszem én magam is kollégáimmal mindent megtenni.”

1996-ban szerezte meg orvosi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen. 2001-ben csecsemő- és gyermekgyógyász, 2004-ben nephrológiai szakvizsgával egészítette ki szakmai ismereteit.

Több éven keresztül helyettesített házi gyermekorvosi praxisokban, valamint nephrológus szakorvosként tevékenykedett.

2005 óta dolgozik házi gyermekorvosként főállásban. A mintaszerűen felújított XV. kerületi Zsókavár utcai gyermekrendelőben újszerű struktúrával, módszerekkel próbálja a praxist vezetni. A gyermekorvosi munka mellett a környék családjaival a rendelő köré szerveződő közösség kiépítésén dolgozik és célja a közösség egészségkultúrájának formálása. Orvosi hivatása mellett folyamatosan keresi a családbarát, gyermekbarát ellátás új, innovatív lehetőségeit, kihasználva korunk technikai eszközeit.

 

 

Kulcsszavak

Terhesség és babatervezés
Terhesség és babatervezés
Kalkulátorok
Kalkulátorok
Mintaétrend 1-3 éveseknek
Mintaétrend 1-3 éveseknek
Az anyatej
Az anyatej
Partnerek: