Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

A holland példa: a kismama étrendje alapjaiban meghatározza a baba fejlődését

 

Az élet első 1000 napja különösen fontos szerepet tölt be a baba fejlődésében: nem csak a gyermekkori, de a felnőttkori egészségét is nagymértékben meghatározza. Sokan viszont nem tudják, hogy ebbe a kritikus fejlődési szakaszba már a terhesség ideje is beletartozik, egészen a fogantatás pillanatától. A II. világháború alatt éhező holland kismamák története is azt bizonyítja, hogy a megfelelő táplálás már magzati korban is kulcsszerepet tölt be a fejlődésben.

 

A II. világháború a babák fejlődésére is negatív hatással volt

1944-1945 telét a hollandok a mai napig az éhínség telének hívják. 1944 őszén az ország vezetői a szövetségesek segítségére siettek: leállították a vasúti közlekedést, így sikerült elvágniuk a németek élelmiszer-utánpótlását. Októberben viszont a németek bosszút álltak, és blokkolták az uralmuk alá került nyugati országrész élelmiszer-ellátását.

Az erről az időszakról készült kutatási adatok alapján az éhezés nem csak a kismamák súlygyarapodására, de a babák idegrendszerére és születési súlyára is negatívan hatott. Átlagosan 300 grammal kisebb testsúllyal születtek azok a babák, akiknek az édesanyjuk a terhesség alatt éhezett. Miután az éhínség elmúlt, a helyzet láthatóan javulni kezdett, és újra normál testsúlyú, egészséges babák születtek.

 

A baba fejlődése és a felnőttkori egészség is összefügg a kismama étrendjével

A holland éhínség idején született gyerekek ma már a hetvenes éveikben járnak, a magzatként átélt időszakos éhezés következményei pedig hosszútávon is megmutatkoztak. A jól táplált kismamák gyermekeivel szemben ők hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre, az éhezést átélt anyák pedig fogékonyabbak lettek a 2-es típusú cukorbetegségre.

Mindez alátámasztja azokat az epigenetikai kutatásokat, melyek kimutatták, hogy az élet első 1000 napjának környezeti hatásai, azon belül is a táplálás nem csak a baba fejlődését, hanem a felnőttkori egészségét is megalapozhatják. A kismama táplálkozása, majd a baba megfelelő táplálása olyan népbetegségek megelőzéséhez járul hozzá, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a diabétesz.

Kulcsszavak

Partnerek: