Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

A terhesség harmadik hónapja: az izgalom és a látványos fejlődés időszaka

Izgatottan várod, hogy végre elmeséld a barátaidnak, hogy kisbabát vársz? A terhesség harmadik hónapja nem csupán az örömhír megosztása miatt fordulópont, de a baba és a kismama életében is fontos választóvonal. Az első trimeszter utolsó heteiben hatalmas fejlődésen megy keresztül a magzat, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a kismama sokat pihenjen és megfelelően táplálkozzon. A fogantatástól számított első 1000 nap táplálása ugyanis meghatározó jelentőséggel bír: már ekkor sokat tehetünk olyan felnőttkori népbetegségek megelőzéséért, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

 

Továbbra is elengedhetetlen a megfelelő vitaminpótlás

A harmadik hónap minden kismama számára a terhesség egyik legizgalmasabb időszaka, hiszen a szűk családon kívül eddig a legtöbb ismerős előtt titokban tartották az állapotukat (a kritikus időszak a 12. hét végéig tart). A megfelelő vitaminpótlás viszont már ezekben a hetekben is különösen fontos: a napi 400-450 mikrogramm folsav és 10 mikrogramm D-vitamin pótlására a harmadik hónapban is figyeljünk! Szintén kiemelt szerephez jut a vas, amely elengedhetetlen a baba agyfejlődéséhez, és hiánya kóros fáradékonyságot okozhat a kismamánál. A legfrissebb hazai, iparági kutatásból tudjuk, hogy az anyukák alig 40%-a változtat az étrendjén a várandósság ideje alatt, a megemelkedett kalcium- és vasszükségletet pedig csak kevesebb mint a harmaduk pótolja.[1] Pedig a fogantatástól számított első 1000 nap táplálása nem csak a saját, de a baba későbbi egészségére is hatással van.

 

A terhesség harmadik hónapja a látványos fejlődés időszaka

A magzat látványos fejlődésen megy keresztül a harmadik hónapban, ekkor alakul ki a vérkeringés, kifejlődik az arc, a fülek, a szemek és a csontozat. Ehhez nagy mennyiségű kalciumra van szükség, amelyet a magzat az anya szervezetéből nyer. A 12. hét végére gyakorlatilag a magzat minden szerve kialakul, még a belső nemi szervei is, ám a nemét ekkor még nem lehet megállapítani. A harmadik hónap végére a baba ásít, nyel és szopizza az ujjait, amiket ekkor már köröm fed. A 12. hétre a baba agya is jelentős fejlődésnek indul, így ez az a pont, amikor már fájdalmat is képes érezni. Ekkor következik el a kötelező genetikai ultrahang ideje is, amit a kismama és a magzat számára is kiegyensúlyozott növekedési időszak követ.

 


[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

Kulcsszavak

Partnerek: