Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

A D-vitamin jelentősége a várandósság alatt

 

A megfelelő mennyiségű vitamin bevitele a várandósság alatt kiemelten fontos, hiszen az első 1000 nap táplálkozása kihat a baba egész további életére, ebbe pedig már a terhesség időszaka is beletartozik. Mégis ritkán esik szó arról, hogy az egyes vitaminoknak mekkora szerepük van a várandósság során. Pedig fontos lenne, hogy erről több információt kaphassanak a kismamák, ugyanis a hasukban növekvő baba egészségére komoly hatással vannak a különböző vitaminok, amiket fogyasztanak.

 

Mi történik, ha a kismama nem fogyaszt elég D-vitamint?

Kevesen tudják, de a D-vitamin bizony már magát a fogantatást is befolyásolja. Ha egy nőnek túl alacsony a D-vitamin szintje, az befolyásolhatja a teherbeesés esélyeit – azonban szerencsére ez a probléma viszonylag könnyen orvosolható.

A várandósság alatt mind a kismama egészsége, mind pedig a magzat fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin kerüljön a szervezetbe. Sajnos a téli hónapok végére a magyarok mintegy 95 százaléka* D-vitamin hiányos, ezért a terhesség első pillanatától oda kell figyelni a pótlásra.

A D-vitaminnak a terhesség alatt fontos szerepe van az ásványi anyagok anyagcseréjében, így a kalcium-anyagcserében is. Ha a csontszövetek nem jutnak elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, akkor kalciumhoz sem, ennek következményeként a gyerekeknél rachitis (angolkór) alakulhat ki, a felnőtteknél pedig csontritkulás.

Mindemellett a terhesség alatt bevitt, megfelelő mennyiségű D-vitamin hatással van a kisbaba hosszútávú egészségére, például csökkentheti a felnőttkori cukorbetegség és elhízás kialakulásának kockázatát.

 

Hogyan lehet pótolni a D-vitamint?

A D-vitamin pótlása egyrészt napfényből lehetséges, másrészt változatos, kiegyensúlyozott étrend útján. Télen nyilvánvalóan az ételek kerülnek előtérbe: a halak, a vörös húsok, a tojássárgája, vaj, vargánya, kakaóvaj fogyasztása javasolt. A májjal kapcsolatban ugyanakkor vigyázni kell, mert A-vitamint is tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben problémát okozhat a magzatnak.

Amennyiben a kismama úgy érzi, hogy a várandósság alatt javasolt 2000 NE D-vitamint nehezen tudja a táplálkozás során bevinni, érdemes kikérnie szakember véleményét és kipróbálni kifejezetten a terhesség alatti vitaminpótlásra kialakított termékeket.

 

*Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. 2014.

Forrás: https://www.researchgate.net/profile/Andras_Szabo8/publication/270532156_Hazai_konszenzus_a_D-vitamin_szereperol_a_betegsegek_megelozeseben_es_kezeleseben/links/54db3c710cf233119bc58caf?origin=publication_list

Kulcsszavak

Partnerek: