Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Terhességi étrend tippek kismamáknak

A baba fejlődése szempontjából megismételhetetlen első 1000 nap a fogantatással kezdődik, ezért a szükséges vitaminok és ásványi-anyagok megfelelő beviteléről már ettől a pillanattól fontos gondoskodni. Sőt, bizonyos vitaminokkal a fogantatás előtt, a babatervezés időszakában is érdemes feltölteni a szervezet raktárait, ugyanis számos folyamat már azelőtt elindul, hogy a kismama tudatában lenne annak, hogy babát vár. Bár a minőségi táplálkozás sokat segít a pótlásban, az optimális vitaminszint ezzel sem biztosítható minden esetben, így a külső pótlás is szükségessé válhat.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, ami duplán igaz a terhesség idején. A baba életének első 1000 napja során a kismama étrendjével és életmódjával nem „csak” saját egészségét, de a baba felnőttkori egészségét is befolyásolja. Ennek ellenére a legfrissebb hazai[1] statisztikák szerint a terhesség alatt csak 10-ből 4 anyuka változtat étrendjén, többségük több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, és odafigyel a folyadékbevitelre. A szénhidrátbevitelre viszont már csak 100-ból 7-en ügyelnek, pedig a cukorbevitel szoros összefüggésben van a terhesség alatti túlzott hízással, amely hatással van a születendő baba súlyára és egészségére is.

A kutatás szerint mindössze a kismamák 3 százaléka fogyaszt több halat a várandósság alatt, pedig az abból nyerhető omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a baba fejlődésében: a terhesség kezdetétől a szoptatás végéig kulcsszerepet töltenek be az agy fejlődésében, de csökkentik a koraszülés veszélyét is. Az első trimeszterben fokozottan ügyelni kell a pótlásukra.

MIKOR, MIBŐL, MENNYIT?

A megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet pótlására a kismamák többsége odafigyel: háromnegyedük szed valamilyen terhességi vitamint (főként az első trimeszterben), valamint a kismamák harmada magnézium- és vastartalmú készítményeket is szed. A babatervezés időszakában viszont még csak tízből négy leendő anyuka ilyen körültekintő, pedig fontos, hogy a szervezetben már a fogantatás előtt optimális mennyiségben legyenek jelen olyan vitaminok és ásványianyagok, mint a B6 -, a B12-, a C- és a D-vitamin, valamint a cink és a folsav. A terhesség korai szakaszában kialakuló esetleges rendellenességek, például a nyitott hátgerinc is megelőzhető ideális folsavpótlással. A vitaminok közül a D-vitamin az egyik legfontosabb, amelynek megfelelő szintje nem csupán a csont- és sejtképződéshez és az immunrendszer támogatásához járul hozzá, de csökkenti a babánál az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

Vitamin- és ásványianyag-szükséglet a terhesség alatt[2]

Vitamin, ásványi anyag

Ajánlott napi mennyiség

DHA

200 mg

D-vitamin

 10 µg

A-vitamin (4. hónaptól)

1 mg

B1-vitamin

1,5 mg

B2-vitamin

1,8 mg

B6-vitamin

2,6 mg

B12-vitamin

2,6 µg

E-vitamin

 12 mg

C-vitamin

80 mg

Kalcium

1200 mg

Magnézium

450 mg

Foszfor

930 mg

Folsav

400 µg

Cink

 13 mg

Vas

 30 mg

Jód

175 µg

 

 

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

[2] Ágoston Helga, Bıcs Éva, Domonkos Andrea, Fekete Krisztina, Dr. Greiner Erika, Szórád Ildikó: Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak

Kulcsszavak

Partnerek: