Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Túlsúlyos, vagy elhízott kismamáknál gyakoribb a szülési komplikáció

A terhesség megváltoztatja az anya közérzetét, szervezetének működését, ennek következtében pedig energia- és tápanyagigényét is. A terhesség 9 hónapja alatt a testtömeg folyamatosan nő: ideális esetben a terhesség alatti hízás a fogantatástól a szülésig összesen 10-12 kg. A második és harmadik trimeszterben egy kismama energiaigénye napi 300 kalóriával több egy nem várandós nőéhez képest, a megnövekedett igényt pedig a baba fejlődésének biztosítása érdekében pótolni kell - megfelelő forrásból és megfelelő mennyiségben. Ha az élet első 1000 napjának fejlődéséhez szükséges vitaminok, nyomelemek és tápanyagok bevitelére odafigyel a kismama, számos komoly, felnőttkori egészségügyi probléma megelőzéséhez járulhat hozzá a babánál.

Az anya terhesség előtti testtömege összefüggésben áll a baba súlyával: az ideálishoz képest 15%-os alultápláltság növeli annak esélyét, hogy a csecsemő kis súllyal jön a világra, az elhízás pedig fokozza a terhességi cukorbetegség és toxémia, a magas vérnyomás, valamint az ödémák kialakulásának kockázatát. A terhesség alatti hiányos táplálkozásnak komoly következményei vannak a felnőttkori krónikus megbetegedéseket és a halandóságot tekintve is. A csökkentett kalóriabevitel nagy hatással van a babák agyfejlődésére: azok a gyermekek, akiknek édesanyjuk alultáplált volt a magzati fejlődés idején, hajlamosabbak a feledékenységre és a korai Alzheimer-kórra.  A túlsúly ugyancsak komoly rendellenességeket okozhat: minél nagyobb a terhesség alatti elhízás mértéke, annál nagyobb a koraszülés és a szülési komplikációk fellépésének valószínűsége.

A baba fogantatásától számított első 1000 napban a megfelelő tápanyagbevitel érdekében kerülni kell a félkész ételeket, a szintetikus anyagokat, ízfokozókat, természetazonos aromákat és tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket. A helyes táplálkozás mellett a rendszeresség ugyanakkora jelentőséggel bír: a napi ötszöri étkezés betartására fontos ügyelni. A terheség ideje alatt a cukros üdítőket cseréljük tisztított vízre vagy szénsavmentes ásványvízre, a tartósítószereket tartalmazó áruk helyett pedig érdemes a friss, szárított, hűtött, fagyasztott vagy erjesztéssel készült termékeket és természetes körülmények között előállított zöldségeket, gyümölcsöket választani.

A TERHESTORNA ÉS A RENDSZERES GYALOGLÁS SZEREPE A BABA FEJLŐDÉSÉBEN

A kutatások igazolták a terhesség alatti mozgás jótékony hatásait: azoknak a várandós anyukáknak, akik tornáztak a terhesség ideje alatt, erősebb szívű babái születtek, és kevesebb időt töltöttek a szülőszobában. A torna fokozza az inak és ízületek stabilitását, valamint elősegíti a gerinc-, a medence- és a gátizomzat erősítését. Fokozza a vérellátást, segíti a vérkeringést, csökkentve ezzel a trombózis és a terhességi csíkok kialakulását.

A terhesség előtt kevéssé aktív kismamáknak célszerű kifejezetten a gerincet kímélő és egyben azt erősítő kismamatornákat, illetve kismama jógát kipróbálniuk - minden esetben előzetes orvosi egyeztetés, valamint képzett szakember vezetése mellett.

A TERHESSÉG ALATTI TÚLZOTT HÍZÁS HATÁSA A BABA FELNŐTTKORI EGÉSZSÉGÉRE

A tápláltsági állapot mérésére a szakemberek egy egyszerű módszert, a testtömeg index (BMI, Body Mass Index) számítását használják: a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. A BMI normális, ha a kapott szám 18,5 és 24,9 közé esik, 25 és 29,9 között azonban már túlsúlyról, 30 fölött pedig elhízásról beszélünk.

A Bostoni Gyermekkórház kutatói egy 8 éves - és több mint 40 ezer eset elemzése alapján készült - analízis során arra a megállapításra jutottak, hogy a gyerekkori elhízást nagyban befolyásolja az édesanya terhesség alatti táplálkozása. A terhesség alatt keletkezett minden egyes plusz kilogramm 0,022-vel növelte a gyermekek testtömeg-indexét 12 éves korukra - a kismamák táplálkozási szokásai nemcsak a terhesség alatti 9 hónapban határozzák meg a baba egészségét, hanem kihatnak a gyermek egész életére.

 

 

Kulcsszavak

Kalkulátorok
Kalkulátorok
Partnerek: