Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Télvégi immunerősítés terhesség idején - D-vitaminnal az influenza ellen

A télvégi influenzaszezon mindenkit kihívások elé állít, terhesség idején azonban az anya immunrendszere gyengébben működik a baba fejlődése érdekében, ezért még inkább ki van téve a fertőzéseknek. Kiegyensúlyozott étkezéssel, természetes vitaminpótlással és terhesvitaminok szedésével sokat tehetnek a kismamák a megelőzésért. 

Számos kismama tapasztalja, hogy egy enyhébb megfázás vagy vírus is könnyen ágynak dönti, különösen a terhesség kezdetén. Sokan a téli vitaminhiánynak tulajdonítják, az immunrendszer terhesség alatti visszafogott működése azonban természetes folyamat. A fejlődő embriót bizonyos szempontból „idegen” testként kezeli a szervezet, ezért a kilökés megelőzése érdekében az anya szervezete legyengíti magát. Természetesen az immunrendszer működése nem áll le, ezért van fontos szerepe a progeszteron nevű terhességi hormonnak, amely gátolja, hogy a szervezet megtámadja az embriót.

A legyengült szervezet azonban szabadabb utat enged a vírusoknak a kismama szervezetében: nélkülözhetetlen, hogy tudatos, minőségi étkezéssel és vitaminpótlással folyamatosan támogassuk az immunrendszert. Ezzel nem csak az édesanya ellenállóképességét, de a baba egészséges felnőttkorát is megalapozhatjuk. Az élet első 1000 napja ugyanis a fogantatással megkezdődik, ebben a kulcsfontosságú időszakban pedig számos felnőttkori népbetegség (például az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulását megelőzhetjük.

D-vitamin – az influenza egyik legjobb ellenszere

Immunerősítés kapcsán legtöbben a C-vitamint említik, amelynek antioxidáns hatása mellett fontos szerepe van a magzatburok védelmében is: napi min. 150 mg C-vitamin bevitele jelentősen csökkenti az idő előtti burokrepedés kockázatát a terhesség második felében (egy pohár frissen facsart narancslé 80 mg C-vitamint tartalmaz)

A D-vitamin még ennél is hatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésében, hazánkban mégis a lakosság több mint 90%-a D-vitamihiányban szenved tél végére. Megfelelő pótlása sajnos változatos táplálkozással sem biztosítható, ezért - főleg az őszi-téli hónapokban - külső bevitel is javasolt. Az ideális D-vitaminszint az immunrendszer támogatása mellett a magzat fejlődésében is fontos szerepet játszik, bizonyítottan segít megelőzni az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Immunerősítő Étrend kismamáknak

Az alábbi 10 alapanyag rendszeres fogyasztása nagymértékben hozzájárul a szükséges vitaminok pótlásához és a megfelelő energiaszint fenntartásához.

  1. Leveles zöldségek: az alacsony kalóriatartalmú spenót, sóska, zeller, mángold, fejessaláta és egyéb leveles zöldségek tele vannak a baba és az édesanya számára fontos vassal, valamint A- és C-vitaminnal, nem utolsó sorban pedig kiváló kalciumforrást is jelentenek.
  2. Zöldpaprika: C-vitamintartalma kimagasló (100-300 mg/100 gr, érettségtől függően), egy adag dupla mennyiséget tartalmaz, mint hasonló mennyiségű citrom.
  3. Gyömbér: gyulladáscsökkentő és immunerősítő csodaszer, magas az illóolajtartalma és az emésztőrendszerre is jó hatással van. A reszelt gyömbérből készített tea gyors segítség megfázás idején.
  4. Lazac: kiváló DHA forrás, amely kulcsfontosságú a baba idegrendszerének optimális fejlődéséhez az élet első 1000 napjában. Az omega-3 zsírsavak (DHA és EPA) gyulladáscsökkentős hatással is bírnak.
  5. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: a natúr joghurt, a zsírszegény sajt, a tej és az egyéb tejtermékek mind kiváló fehérje, B- és D-vitamin, valamint kalciumforrások. A baba csontfejlődése és az édesanya kalcium szükségletének kielégítése szempontjából fontos, hogy lehetőség szerint napi 3 adag zsírszegény tejterméket fogyasszon a kismama.
  6. Hüvelyesek: a bab – főleg a sötétebb színű – kiváló és nem utolsósorban olcsó vasforrás.
  7. Áfonya: bár C-vitamin tartalma nem túl magas, antioxidánsokban kimagaslóan gazdag. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni az időskori Alzheimer-kórt, a cukorbetegséget, a szürkehályog kialakulását, valamint a szív– és érrendszerre is jó hatással van.
  8. Citrusfélék: a grapefruit magas C-vitamintartalma mellett pektin rosttartalmának köszönhetően a magas vérnyomással küzdők számára is jó választás.
  9. Tojás: a napi D-vitamin pótlás kiegészítésére kiváló és ízletes megoldás a tojás, amely ráadásul könnyen felszívódó fehérjékben, antioxidánsokban és aminosavakban is gazdag.
  10. Teljes kiőrlésű kenyér, tészta: a teljes kiőrlésű termékekben található folsav nem csak a terhesség alatt, de utána is kulcsfontosságú, mind a baba agyfejlődése, mind a mama egészsége szempontjából.

Az ideális vitaminbevitel táplálkozással nem mindig fedezhető, különösen a téli, koratavaszi hónapokban. A speciális terhesvitaminok ebben nyújtanak segítséget - de mennyi vitaminra van szüksége a terhesség alatt a kismamának?

Vitamin, ásványianyag

Ajánlott napi mennyiség kismamáknak

DHA

200 mg

D-vitamin

2000 NE

Folsav

400 mikrogramm

(a fogantatás előtti hónaptól kezdve)

Cink

15-18 mg

Kalcium

1600-4000 mg

Magnézium

300-400 mg

Vas

20-24 mg

Jód

260 mikrogramm

B2-vitamin

2,5 mg

B6-vitamin

2,7 mg

B12-vitamin

2,5 mg

C-vitamin

min. 150 mg

 

 

Kíváncsi vagy, milyen ételeket ehetsz, és melyeket érdemes kerülni a terhesség alatt? Próbáld ki kalkulátorunkat: http://goo.gl/PktCDK

Kulcsszavak

Partnerek: