Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Fagyiszezon lemondások nélkül: nyári étrendtippek kismamáknak

 

Itt a nyár és vele együtt a finomabbnál finomabb desszertek ideje, amiknek, valljuk be, nehéz ellenállni. Természetes, hogy sok kismama a szokottnál is jobban kívánja ilyenkor az édességet, de érdemes a cukor utáni vágyat egészséges alternatívákkal csillapítani. A túlzott cukorbevitel súlynövekedést és terhességi cukorbetegséget okozhat, ami koraszüléshez vagy a baba agykárosodásához is vezethet. A fogantatástól számított első 1000 nap meghatározó a baba későbbi egészségére nézve, ezért fontos, hogy a kismamák a megfelelő étrenddel is támogassák a magzat fejlődését. Szerencsére nem kell minden finomságról lemondani – íme, néhány egészséges tipp!

 

A terhességi cukorbetegség káros hatással van a baba fejlődésére

A nyári időszakban különösen nehéz megállni, hogy ne együnk egy kis fagylaltot ebéd után vagy délutáni nasiként. Természetesen a kismamák sincsenek eltiltva az édességtől, de fontos, hogy ne essünk túlzásba, ha cukorfogyasztásról van szó. Az édesség utáni sóvárgást sokszor vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya okozza: ha a kismama szervezetében kevés a foszfor, a kén, a krómium vagy a triptofán, akkor például nagyobb vágyat érez az édességek iránt.

A hozzáadott cukortól hemzsegő jégkrémek viszont rengeteg olyan felesleges és üres kalóriát tartalmaznak, ami jelentős túlsúlyhoz vezethet, amely ezáltal növeli a szülési komplikációk kockázatát. A túlsúly mellett terhességi cukorbetegség is kialakulhat, ami a koraszülés esélyét növeli, a vércukorszint ingadozása miatt pedig a baba fejlődésben lévő agya is károsodhat. A fogantatástól számított első 1000 nap táplálása ráadásul meghatározó szereppel bír számos felnőttkori népbetegség, például az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.

 

Egészséges alternatívák kívánós kismamáknak

Az első és legfontosabb minden kismama számára a kiegyensúlyozott, egészséges és vitaminokban gazdag étrend. Szerencsére, ahhoz, hogy mindezt megvalósítsuk, az édességeket sem kell teljesen száműzni. A cukor utáni vágyat viszont inkább természetes forrásból, például édes gyümölcsökkel csillapítsuk. Szerencsések a nyári kismamák, hiszen temérdek egészséges és finom gyümölcs közül válogathatnak, amelyek édes ízük mellett vitaminokban is gazdagok. A téli kismamáknak az almát, a narancsot és a kivit ajánljuk: utóbbi gazdag C-vitamin-tartalma mellett a vércukorszint csökkentését is segíti. Érdemes különböző gyümölcsökből házi limonádét készíteni, ha pedig mindenképpen ízesíteni szeretnénk, mézzel vagy kókuszcukorral tehetjük édesebbé. A gyümölcsök mellett előnyt élveznek a különböző tej és túró alapú finomságok is.

A következő recept garantáltan elnyeri minden édesszájú kismama tetszését, és cukorbetegek is fogyaszthatják!

 

Hozzávalók (1 főre):

 

Elkészítés:

 

Kulcsszavak

Partnerek: