Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

A terhesség hatodik hónapja - hogyan fejlődik a baba? Mire figyeljen az anyuka?

 

Az előző hónapban néhányan még csak néha-néha érezték kisbabájuk mozgását, a hatodik hónaptól kezdve azonban már nagyon sokat és élénken mozog a pici. Helye van még bőven, és a körülötte lévő viszonylag sok magzatvíz is lehetővé teszi számára az önfeledt lubickolást. Már érintésre is reagálhat, sőt, a nemtetszését is kifejezi, ha valami nyomja kívülről anya pocakját. Megfigyelhetjük, hogy ha „bekopogunk” neki, gyakran visszakopog – ez lehet az első alkalom, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen az apa is születendő gyermekével.

 

Hogyan fejlődik a baba?

 

Súlya a hónap elején nagyjából fél kiló, végére azonban a 900 grammot is elérheti, hossza 28-31 centiméter között alakul. Már nagyjából olyanok a testarányai, mint egy újszülöttnek, de még sokkal kisebb és soványabb. A bőre már nem látszik át, vöröses színű. Ebben a hónapban már elkezdi felvenni a tipikus magzatpózt: lábait felhúzza, kezeit ökölbe szorítja. A hónap végére befejeződik a szemek szerkezeti fejlődése, így elkezdi azokat nyitogatni, érzékeli, mikor van sötét és világos.

A 24. terhességi hét abból a szempontból vízválasztó, hogy amennyiben beindul a szülés, a magzatnak minden korábbinál jobbak az esélyei az életben maradásra.

 

Mire figyeljen az anyuka?

 

A hatodik hónapban is meghatározó szerepe van a terhesség alatti étrendnek. Mivel az első 1000 nap táplálkozása kihat a gyermek egész további életére, kulcsfontosságú, hogy milyen a kismama étrendje, hiszen az első 1000 nap a fogantatástól kezdődik, tehát már a terhesség időszaka is beletartozik. Elengedhetetlen a változatos, vitamindús táplálkozás, de mértékkel – nem igaz, hogy kettő helyett eszünk! Fogyókúrázni persze tilos, de figyeljünk oda, hogy fölösleges, üres kalóriából csak minimális mennyiséget vigyünk be!

Ebben a hónapban végzik el a terhességi cukorbetegségre a terheléses vizsgálatot. Amennyiben ez pozitív (a terhességek 3-5 százalékánál), vagyis diabétesz alakult ki az édesanyánál, a terhesség alatt diétára lesz szükség, amellyel kordában tudja tartani a vércukorszintjét. A diéta pontos betartása nagyon lényeges mind az anya, mind a baba egészsége szempontjából.  Érdemes ekkor kikérni dietetikus szakember véleményét, hogy a kismama étrendje továbbra is kiegyensúlyozott és változatos maradhasson.

Kulcsszavak

Partnerek: