Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Terhesség hétről-hétre - a magzat fejlődése az első és a második hónapban

 

A baba felnőttkori egészségét is befolyásoló első 1000 nap a fogantatással elkezdődik: a magzat fejlődése már akkor komoly fordulópontokon megy át, amikor a terhességről még nem is tud a kismama. Az első pár hónap a terhesség kevésbé látványos, mégis egyik legmozgalmasabb időszaka, ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással és vitaminpótlással már a babatervezés időszakában tudatosan készüljünk a terhességre.

Mire a kismama tudomást szerez a kb. 4 hetes terhességéről, a magzat már rohamos fejlődésen megy át. A 3. hétre az embrió megérkezik a méhüregbe és beágyazódik (ez enyhe vérzéssel is járhat), a 4. hétben pedig az idegrendszer fejlődése is elindul, és elkezd kialakulni a gerincoszlop.

Az 5. héten a magzat középső csíralemezéből kialakul a szíve, amely még nem dobog, de a szívcső már megjelenik. Az első dobbanásokat a 6. hét környékén lehet ultrahanggal észlelni, ezért általában ekkorra érdemes bejelentkezni az első terhességi vizsgálatra. A középső csíralemezből alakulnak ki később a csontok, a vese és a szaporítószervek, míg a külső rétegből az idegrendszer, a belsőből pedig a húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és a bélrendszer.

Az 5. hét környékén elkezd a szervezet progeszteront termelni, ami egyfelől megakadályozza a méh összehúzását, ezzel együtt azonban sajnos felboríthatja az emésztést is, és émelygést okozhat. Ugyanakkor a kellemetlen reggeli vagy napközbeni rosszullétek a vetélés alacsonyabb esélyét vetítik előre.

Az elhízásra való hajlam már a terhesség alatt megelőzhető

A 4-5. hét/nap ? végére a legtöbb otthoni teszt is kimutatja a terhességet. Ssok kismama ettől a pillanattól kezd el valamilyen terhesvitamint szedni, illetve jobban odafigyelni a táplálkozására. A legfrissebb hazai adatok szerint[1] itthon csak 10-ből 4 édesanya változtat az étrendjén a terhesség alatt. Többségük ugyan több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, mint korábban, és jobban odafigyel a folyadékpótlásra, azonban a szénhidrátbevitelre csak minden tizedik anyuka, a koffeinfogyasztásra pedig ennél is kevesebb kismama figyel.

Pedig a szülők az élet első 1000 napjában tehetik a legtöbbet gyermekük egészségéért, így a kismamáknak már a babatervezés időszakától fontos odafigyelni a tudatos táplálkozásra, és a hirtelen, gyors súlygyarapodás elkerülésére. A népbetegségnek számító elhízásra való hajlam főként az első 1000 napban dől el, a folyamatra pedig a genetikánál is nagyobb befolyása van a környezeti tényezőknek, azon belül is a táplálásnak. A terhesség alatti hirtelen és nagymértékű súlygyarapodás megelőzése nem csak a baba súlyát befolyásolja, de segít elkerülni a terhesség alatti cukorbetegséget is, amely sajnos a kismamák 7-8 százalékát érinti.

A TERHESSÉG ELŐTTI ÉS ALATTI VITAMINPÓTLÁS ELENGEDHETETLEN

A vitaminraktárakat már a babatervezés során érdemes felölteni, amellyel többek között a velőcső záródási rendellenességek (nyitott gerinc) kockázata is csökkenthető. A velőcső ugyanis a terhesség 6. hetére már kialakul, ezért fontos, hogy a babatervezés időszakában is ügyeljen a leendő kismama a megfelelő folsavbevitelre (min. 400 µg/nap, majd a terhesség idején 550 µg/nap).

A babatervezés fontos része az ideális D-vitamin-szint elérése is,  melynek fenntartásához a 12. hétig legalább napi 2000 NE D-vitamin-bevitel javasolt. A folsav és a D-vitamin mellett a jód, a vas, a magnézium, a B6-, a B12- és a C-vitamin, valamint a cink megfelelő mennyiségéről is gondoskodni kell.

KISMAMA ÉTREND: NEM KELL KETTŐ HELYETT ENNI!

A 6 hetes magzat 10-12 mm, a hetedik hétre pedig kialakulnak a kezdetleges légutak és az emésztőrendszer, valamint megjelennek a karok és a lábak. Az agy is rohamos fejlődésnek indul: a kezdetleges agyhullámok már a 8. hét után érzékelhetők, ezért fontos, hogy a fejlődésben kulcsszerepet játszó Omega-3 zsírsavak (DHA) pótlásáról a kismama a kezdetektől gondoskodjon.

A nyolcadik héten már kezdenek jól látható formát ölteni a végtagok, lassan elkülönülnek az ujjak, és kialakulnak a szemhéjak is. A magzat ekkor kb. 2 cm, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázta a méretét. Szívében - amely kétszer annyit ver, mint az anyáé - kialakulnak a pitvarok.

A sok „duplázás” természetesen nem vonatkozik a kismama táplálkozására: mindössze kb. 300 kCal-val növekszik a kalóriaigény, tehát semmiképpen sem kell „kettő helyett” enni. A terhesség alatti táplálkozás kulcsszava a változatosság: fontos, hogy rostban (napi 5 adag friss zöldség és gyümölcs), és folsavban gazdag ételeket fogyasszon a kismama (hüvelyesek, teljeskiőrlésű gabona, diófélék, zöldlevelű zöldségek), és megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazó ételek (sovány sajtok, natúr joghurt, kefír) is kerüljenek az asztalra.

A vasról sem szabad megfeledkezni, napi 30 mg bevitele a magzat agyfejlődése és a kismama szervezete számára is fontos, hiánya fáradtsághoz, levertséghez, vérszegénységhez, és szélsőséges esetben koraszüléshez is vezethet. Mivel az ételek vastartalmának csak 25 százaléka szívódik fel a szervezetben, külső pótlásról is gondoskodni kell, de szigorúan orvosi felügyelet mellett. Az optimális felszívódáshoz a C-vitamin napi pótlása is elengedhetetlen.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított egyhetes mintaétrendből megtudhatod, miből mennyit érdemes fogyasztani a terhesség alatt.

 

Napi ajánlott vitaminbevitel terhesség alatt[2]

 

Vitamin, ásványianyag

Ajánlott napi mennyiség terhesség alatt

DHA

200 mg

D-vitamin

 min. 20 µg ( = 800 NE), 12. Hétig 2000 NE

A-vitamin (4. hónaptól)

1,1 mg

B1 (2., 3. trim.)

1,2 mg /1,3 mg

B2 (2., 3. trim.)

1,3mg /1,4 mg

B6 (4. hónaptól)

1,9 mg

B12

3,5 µg

E-vitamin

 13 mg

C-vitamin

105 mg

K-vitamin

60 µg

Biotine

30-60 µg

Kalcium

1000 mg

Niacin (2.,3. trim)

14mg /16 mg

Magnézium

310 mg

Pantoténsav

6 µg

Szelén

60 µg

Foszfor

800 mg

Folsav

550  µg

Cink

 10 mg

Vas

 30 mg

Jód

230  µg

 

 

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

 

[2] [2] DACH-Referenzwerte: http://goo.gl/F5BPZE

Kulcsszavak

Partnerek: