Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Vas- és D-vitamin-hiány - az első 1000 nap leggyakoribb hiánybetegségei

 

A fogantatástól számított első 1000 nap során számos fontos vitamin és ásványi anyag játszik szerepet a baba és az édesanya egészségének alakulásában. A várandósság és a szoptatás alatti étrend meghatározó jelentőséggel bír a baba fejlődésében, hiszen a megfelelő táplálás nem csak a gyermekkori, de a felnőttkori egészséget is megalapozza. A vitaminpótlásban kulcsfontosságú a vas és a D-vitamin folyamatos bevitele, hiányuk mind az anyuka, mind a kisbaba egészégére nézve komoly kockázatokkal járhat.

 

Baba fejlődése: A terhesség alatti vas- és d-vitaminhiány veszélyei

 

Sajnos a kismamák szervezetében sokszor már a teherbeeséskor sincs elegendő vas, így a vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség, mely általában a terhesség 20. hetében jelentkezik. Legfőbb tünetei a folyamatos levertség, fáradtságérzet vagy a hajhullás. A kezeletlen vashiány a babára nézve is veszélyes: koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz, elégtelen oxigénellátáshoz és a baba lassú fejlődéséhez vezethet. A vashiányra utaló jelek esetén a legfontosabb az orvossal való konzultáció, a hiány mértékét ugyanis a legpontosabban vérvétellel lehet megállapítani (a vaspótló vitaminokat csak vérkép alapján, orvosi utasításra szabad szedni).

A legfrissebb hazai felmérés szerint[1] a kismamák jelentős hányada a vashiány mellett az optimálisnál kevesebb kalciumot, D-vitamint, folsavat, rostot, cinket és C-vitamint visz be a szervezetébe a táplálkozás során. Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka D-vitamin-hiányban szenved, mely különösen veszélyes a várandós kismamákra nézve, hiszen a D-vitamin elengedhetetlen a baba megfelelő fejlődéséhez. Sajnos a D-vitamint tartalmazó ételek (tojás, hal, máj) gyakori fogyasztása esetén sem tudunk elegendő mennyiséghez jutni, (a terhesség alatt 2000 NE szükséges), ezért szükséges a külső pótlás is. Az ideális D-vitamin-szint az immunrendszer támogatása mellett a magzat fejlődésében is fontos szerepet játszik: már az első 1000 nap ezen korai szakaszában segít megelőzni az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A terhesség alatt a magzat D-vitaminszintje az édesanya vitaminszintjével arányos, szoptatás során azonban fontos a külső pótlás, mert az anyatej kevés D-vitamint tartalmaz.

 

A vas és D-vitamin szerepe a szoptatás és a hozzátáplálás során

 

A vas kulcsszerepet játszik a baba agyfejlődésében, valamint az oxigén szállításáért felelős hemoglobin létrehozásában – ennek ellenére kiemelkedően gyakori a vashiány csecsemő- és kisdedkorban. Bár a mesterséges ízfokozókat a legtöbb szülő már tudatosan kerüli, a legfrissebb kutatás szerint a vaspótlásra szinte egyáltalán nem figyelnek oda a kismamák: a 0-6 hónapos csecsemők alig kapnak rendszeresen vasat, így egyéves korra a babák közel felénél vashiány alakul ki, amely később vérszegénységhez vezethet.

Az anyatej vastartalmának 50 százaléka szívódik fel a baba szervezetében, így a szoptatós étrendnek kiemelten fontos elemei a vasban, és a felszívódást segítő C-vitaminban gazdag ételek. A babák vastartalékai kb. 4-6 hónapos korukra kiürülnek, ezért is kell ezen időszakban már megkezdeni a hozzátáplálást, amely során ügyelni kell a változatos étrend kialakítására.  Vashiányra utalhat, ha a baba gyakran fáradékony, étvágytalan, levert, ilyenkor feltétlenül kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát. A babák kétségkívül szeretik az édes ízeket, de minden kismamának fontos tudni, hogy a túlzott cukorbevitel is vashiányhoz is vezethet idővel. 

Sajnos hasonló a helyzet az immunrendszer, a csontok és az idegrendszer fejlődését támogató D-vitamin kapcsán is: a terhesség alatt a baba D-vitamin szintje megegyezik a kismamáéval, a szoptatás alatt azonban már szükség van a külső pótlásra is, hiszen az anyatej nem tartalmaz elegendő D-vitamint. A pótlást 1 éves kor felett sem szabad abbahagyni, az 1-3 éves korosztályban azonban már csak a babák kevesebb mint fele kap rendszeresen D-vitamint.1 Ennek eredményeként 1 éves kor felett a babák fele D-vitaminhiányos, amely az asztmás megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli.

A változatos étrend mellett egyéves kor felett mind a vas, mind a D-vitamin pótlásában segítséget nyújthatnak a tejalapú gyerekitalok, amelyeket friss gyümölcsökkel akár turmixként is kínálhatunk.

 

[1] 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

Kulcsszavak

Partnerek: