Főoldal / TERHESSÉG ALATT /

Vitaminok terhesség alatt: folsavtól a D-vitaminig

A baba egészséges világrajöveteléhez, sőt, felnőttkori egészségéhez is nagymértékben hozzájárul, ha az anya szervezetében már a fogantatás előtt, majd a terhesség alatt - összességében a fogantatásról számított első 1000 napban - megfelelő mennyiségben jelen vannak a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. A folsav, a B6-, a B12-, a C- és a D-vitamin, valamint a cink nélkülözhetetlen a baba fejlődéséhez, de a terhesség előtti hónapokban különös hangsúlyt kell fektetni a vas- és a jódraktárak feltöltésére is.

A terhesség korai szakaszában és a baba életének első 1000 napjában kialakuló fejlődési rendellenességek kivédéséhez szükséges figyelmet fordítanunk a felsorolt vitaminok és tápanyagok bevitelére. Ha a magzat súlya és tápanyag-ellátottsága nem megfelelő, megnő a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívinfarktus előfordulásának kockázata. A gyermekkori elhízást is nagyban befolyásolja, mit eszik az édesanya a terhesség alatt, de összefüggést mutattak ki a felnőtt és időskori krónikus betegségek és a magzati fejlődés között is.

A FOLSAV ÉS A VAS SZEREPE A BABA FEJLŐDÉSÉBEN

Ahhoz, hogy a leendő kismama szervezete elérje az ideális folsavszintet, az egészséges felnőtt számára szükséges mennyiség duplájára, azaz napi 400 mikrogrammra van szükség a terhesség 12. hetéig (legkésőbb a fogantatás előtti hónaptól kezdődően). Folsavban gazdag növények például a diófélék és a hüvelyesek, de léteznek folsavval dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők is. A folsav megfelelő szintje csökkenti a fejlődési rendellenességek - például a nyitott hátgerinc - kialakulásának kockázatát.

A terhesség alatt az anya szervezete, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez kell, hogy jusson, így a korábbinál több vasra van szükség, elsősorban a 18. hónaptól. Az OÉTI ajánlása szerint a felnőtt nők vasszükséglete 12 és 60 éves kor között napi 15 mg (szoptatási időszakban az anya napi vasszükséglete kb. 0,5 mg-mal növekszik). Az ENSZ becslése szerint világszerte a nem várandós nők csaknem fele, a terhes nőknek pedig 60%-a szenved vashiányos vérszegénységtől. A vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súllyal történő születések kockázatát, továbbá a vérszegény kismamák nagyobb eséllyel vesztenek jelentős mennyiségű vért a szülés során. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet is, ráadásul hatással van a babák születés utáni agyfejlődésére is.

A D-VITAMIN CSÖKKENTI A CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT

A D-vitamin jelentőségéhez nem fér kétség: számos tanulmány bizonyította már, hogy a terhesség alatti megfelelő D-vitamin-pótlás jelentősen csökkenti a babánál a 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A szakemberek egyetértenek abban, hogy mivel a terhesség során a D-vitamin-hiány a születendő gyermek sejtfejlődésére is hatással van, az ideális D-vitamin-szint elérése már a tervezett terhesség előtt fontos. Fenntartása nélkülözhetetlen a baba fejlődésében, így a várandóság alatt legalább napi 2000 NE bevitele javasolt.

A terhesség ideje alatt folyamatosan nő a kismama C-vitamin iránti igénye is, amelynek nagy szerepe van az új szövetek kialakulásában, de csökkenti a vetélés és a vérzések kockázatát, valamint az orrvérzés és a fogszuvasodás esélyét is. Legjobb forrásai a narancs, a citrom és a zöldpaprika, de meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, így ajánlott a tabletta formájában történő utánpótlás is.

 

Kapcsolódó oldalak

Kulcsszavak

Kalkulátorok
Kalkulátorok
Partnerek: