A junior gyerekitalok adásának 3 előnye

Magyarországon a szakmai ajánlás 1 éves korig nem javasolja a tehéntej bevezetését, de több szakértő is egyetért abban, hogy ezzel a gyermekek 3 éves koráig érdemes várni.

Számos szülő ennek ellenére 1 éves kor után mégis a tehéntejet választja, sőt van, aki nem is várja meg a 12 hónapos kort. A 11 hónaposok 14 százaléka már kap tehéntejet, átlagosan fél decit naponta. A 12-36 hónapos gyermekek esetében az általuk fogyasztott közel 300 grammnyi tejtermék 73%-a szintén tehéntej1, azonban a tehéntej – összetételéből adódóan – nem tudja fedezni a korosztály speciális vitamin- és ásványianyag-szükségletét.

A junior gyerekitalok adásának 3 előnye

Sok gyermek küzd vitaminhiánnyal

A nem megfelelő tápanyagbevitel sajnos a gyermekek egészségi állapotában is tükröződik: az 1-3 évesek zöme küzd valamilyen vitaminhiánnyal. A vas- és a D-vitamin-hiány a leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség Kelet-Közép-Európában2, ebbe pedig hazánk is beletartozik. A legfrissebb hazai kutatás szerint ugyanis a magyar kisgyermekek 65%-a kevés D-vitamint, 24%-a pedig kevés vasat fogyaszt1.

Az első 1000 napban kiemelten fontos gyermekünk megfelelő táplálása, ugyanis ebben az időszakban olyan hiányállapotok alakulhatnak ki, melyek a baba későbbi egészségére is hatással lesznek. A kevés vas és a D-vitamin például különösen komoly probléma lehet, mert előbbi kiemelt szerepet játszik a babák kognitív fejlődésében, utóbbi pedig hozzájárul a csontok, az immunrendszer, az idegrendszer fejlődéséhez, valamint segít a gyermekkori cukorbetegség megelőzésében is3.

Tehéntej vagy a korosztály igényeinek megfelelő junior gyerekital?

Szülőként természetesen sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk hozzájusson a számára ideális mennyiségű vitaminhoz, hiszen mi állítjuk össze étrendjét. A junior gyerekitalokat a korosztály igényeihez igazodva fejlesztették. Amellett, hogy segítenek a naponta szükséges 500 ml folyékony, tejalapú táplálék biztosításában, hozzájárulnak ahhoz is, hogy kellő mennyiségű vitamin és ásványi anyag kerüljön a kisgyermekek szervezetébe.

Nemzetközi kutatás támasztja alá a junior gyerekitalok szerepét, eszerint a junior gyerekitalok ajánlás szerint történő napi fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vas- és D-vitamin-hiány kialakulásának esélye a kisgyermekeknél: a D-vitamin-hiány kialakulása 78 százalékkal, a vashiányé pedig 58 százalékkal csökkenhet4. A tehéntej összetételéből adódóan nem tudja fedezni az 1-3 éves korosztály speciális vitamin- és ásványianyag-szükségletét. A kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként a junior gyerekitalok viszont hozzájárulhatnak a tápanyagok optimális beviteléhez.

Miért probléma ez a két hiánybetegség?

A vashiány következtében vérszegénység alakulhat ki. Ha egy kisgyermek szervezetébe kevés vas kerül, annak azonnali tünetei ritkán tapasztalhatók (leggyakrabban fáradékonyság), hosszú távon viszont súlyos következményei lehetnek: többek között vérszegénység, viselkedészavarok és tanulási nehézségek is. D-vitamin hiányában az immunrendszer, az idegrendszer, valamint a csontok fejlődése lehet problémás, illetve gyermekkori cukorbetegség is kialakulhat4. A riasztó lehetséges következményeket sokan ismerik, ennek ellenére gyakori a hiányállapot, pedig az első 1000 nap egyedi, soha nem visszatérő lehetőség arra, hogy gyermekeink jövőbeni egészségét megalapozzuk.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

 

2 MUDr. Petr Tláskal, CSc: Nutritional habits and nutritional status of children of early age in the Czech Republic, 2013-2014

National Institute for Mother and Children Care (IOMC), 2010 for Iron, 2014 for Vitamin D

Kovács, L. et kol. Hodnotenie stravovacích záznamov detí vo veku 6-23 mesiacov. Pediatria pre prax 2016;17(2): 82-85

3 Marjolijn D. Akkermans et al.: A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. AJCN. 4. Jan. 2017

4 Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, 2014

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!